maandag 10 februari 2020

No one is too small to make a difference

 



Greta Thunberg


In vele Vlaamse huiskamers prijkte lang het groene boekje, regelmatig de Groene Bijbel genoemd. Juist of fout, daar draaide alles om. Er is ook het “rode boekje” geassocieerd met Mao en met China, met zelfs een speciale uitgave voor scholieren. Maar, het weze helder, dat is een heel ander verhaal. Vandaag ligt er het gele boekje, niet voor maar van een scholier. Lezen en uitvoeren is het enige wat verwacht wordt. Een nieuwe maatstaf in ons leven?

Even terug in de tijd, maar niet te ver. September 2018 zat een eenzaam meisje aan de ingang van het Zweedse parlement. Ze had een bord bij zich met een tekst: “Skolstrejk för klimatet”. 25 Januari 2019 sprak ze in Davos op het World Economic Forum. Ze is geboren in 2003 en kreeg bij haar start geen steun van haar omgeving. Consequent spijbelen opdat verantwoordelijken de wereld veranderen was en is haar doel. Ze verscheen enkele keren in een gele oliejekker, en het beeld kreeg vorm. Greta Thunberg, het (kleine) gele meisje.

Het boek “no one is too small to make a difference” vertelt het verhaal van Greta Thunberg. Een geel boekje, met een gele kaft, en vele pagina’s met een gele achtergrond, zo dominant dat de achtergrond soms het beeld wegdrumt. Een bruisend verhaal dat begint met een klein eenzaam meisje aan een ingang van een groot imposant gebouw en dat een jaar en 130 pagina’s verder eindigt met een gigantische massademonstratie, een mensenzee. “Tussendoor” sprak ze op het diverse plaatsen waar de machthebbers verzamelen, en verscheen ze overal, in elk tijdschrift en in elk denkbaar medium. Om het financiële misbruik van haar naam en beeld te beperken, werd door haar omgeving onlangs de ‘merknaam’ “Greta Thunberg” beschermd.

Het boek is emotioneel pakkend. Het boek is onthutsend eerlijk. Het boek is ontluisterend eenvoudig. Greta Thunberg schrijft helder en complexloos. Ze heeft Asperger, een “syndroom”, genoemd naar een arts. Ze noemt dit geen ziekte, maar een geschenk. Ze denkt in zwart-witbeelden. Ze schrijft haar speeches zelf. Intussen vraagt ze meer input aan wetenschappers, juist omdat ze weet dat de halve wereld haar woorden (zeer) kritisch evalueert. Haar doel is (uiteraard) helder. “Most politicians don’t want to talk to us. Good, we don’t want to talk to them either. We want them to talk to the scientists instead.”  

No one is too small to make a difference, Greta Thunberg, Allen Lane, Penguin Random House, 2019, 144 p, 14,99 £

 

https://www.penguin.co.uk/books/318918/no-one-is-too-small-to-make-a-difference/9780241453445.html