A. De Wever en K. Gantois
Een pittig en confronterend vlugschrift.
Een pittig en confronterend vlugschrift.
In de beleidscyclus start alles met “de agendering”. Je kan geen beslissingen bekomen, als het onderwerp niet besproken wordt, zo eenvoudig is het. In Vlaanderen/België heeft de beweging youth4climate het klimaatprobleem vorig jaar in elk gezin op de keukentafel geplaatst, een uitmuntende verdienste. In het krantenarchief staan voor het laatste jaar 1 046 artikelen waarin de naam van Anuna De Wever voorkomt. Wie dat op 1 januari 2019 voorspeld had, werd wellicht gek verklaard. Trouwens, herlezen van de krantenartikelen van januari 2019 is intrigerend. De toonaard was hoofdzakelijk positief, maar ook afwachtend. En hier en daar werd verwacht dat ‘de meisjes’ “eens een uurtje over straat gingen wandelen”. Dat het anders uitdraaide, kan achteraf makkelijker worden begrepen. Op 26-27 januari bijvoorbeeld plaatste De Standaard een interview met Anuna De Wever en Kyra Gantois, in gesprek met klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele. En de titel? “Hou vol. Je hebt meer macht dan je denkt”.
Vooral Vlaamse tieners verkozen wekelijks de school te ruilen voor de straat. Ze voelen zich bedreigd en zijn erg onrustig over hun toekomst. Ze uitten dit door manifestaties. Het klimaatprobleem beperkt en vernietigt hun toekomstmogelijkheden. Ze stellen de huidige generatie beslissers daar voor verantwoordelijk. In een mum van tijd volgden massaal veel jongeren en werden de boegbeelden van de manifestaties opgevoerd in alle kranten, op alle TV-zenders en in alle sociale media. Niet onverwacht kozen gedreven klimaatontkenners om niet het onderwerp maar de persoon in het vizier te nemen. Anuna De Wever en Kyra Gantois schreven een boek over hun ideeën.
Verwacht geen uitgesponnen, jarenlang overdacht, vele malen herwerkt filosofisch meesterwerk, echt niet. Het is een boekje, een stevige brochure met als doel de publieke opinie over een actueel onderwerp te informeren. Kortom, een vlugschrift. In de tekst leggen ze nauwkeurig uit waarom ze op straat komen. In se is het zeer eenvoudig, ze groeien op in een periode van klimaatopwarming en men doet niets om het aan te pakken, wel mooie woorden, maar geen daden. De argumenten die ze aanreiken, zijn best pittig. Ze stellen bijvoorbeeld dat ze tijdens hun opleiding geleerd hebben te luisteren, meningen te onderzoeken, feiten uit te pluizen en te toetsen, aan derden voor te leggen, hierover in gesprek te gaan, te heroverwegen, een eigen onderbouwde mening te vormen, die te uiten, en er voor op te komen. En uitgerekend nu ze dat allemaal doen, stuurt de generatie die hen dat leerde, hen wandelen. “Nee, wij volwassenen weten het beter, wij beloven van alles en genieten inmiddels verder van ons ongelimiteerde comfort waar jullie mee van kunnen genieten, wij geloven in jullie, en wij zijn zeker dat jullie later betere technische oplossingen vinden voor het probleem dat wij, voor ons, maar ook voor jullie, hebben gecreëerd”.
Het is een korte tekst die heel toegankelijk geschreven is. Het boek biedt een inkijk in de gedachten van de jongeren die opkomen voor het klimaat. Aanbevolen voor mensen die bekommerd zijn om de toekomst. En, het verdient een plaats op de lijst “verplichte literatuur voor klimaatontkenners”.
Wij zijn het klimaat, een brief aan iedereen, A. De Wever & K. Gantois, opgetekend door J. Olyslaegers, 2019, De Bezige Bij, Amsterdam, 67 p, ISBN 978 94 031 6860 9, 8,99 euro
januari 2020