donderdag 15 februari 2018

Revolutie met recht

 
Roger H.J. Cox





 
“De revolutie waar iedereen recht op heeft, zal met een beroep op het recht ook een revolutie worden”, Roger H.J. Cox. 

Omheen het boek zit een rode wikkel met de tekst “WARNING You do not have the right to remain silent after reading”. Geschuifel, zou ik het boek wel lezen? Wat ga ik doen? Cox grijpt de lezer bij zijn nekvel vóór je het boek openslaat. En laat haar/hem niet meer los. Nooit.

Cox is niet enkel verontwaardigd over de manier waarop we leven (zie bv. Los Indignados, Stéphane Hessel, …) maar hij doet. Hij richtte een Stichting op en wil vooral dat ook anderen mee helpen om onze maatschappij bewust een andere keuze te laten maken. 

Cox lezen is een verademing in onze blitse infocultuur. Hij is gepassioneerd door de rede. De tekst is onvoorstelbaar logisch opgebouwd, paragraaf na paragraaf. Het eerste deel verhaalt over olie, en zet informatie op scherp. Het bestuurlijke geknoei van de OPEC, de misleidende informatie over de (strategische) reserves, het dalen van de rendementen van de oliewinning, met schaliegas als dramatisch dieptepunt, de kwetsbaarheid van het systeem (95 % van de wereldolieproduktie komt van 2,6% van de olievelden), … Een beschrijving die je niet echt vrolijk maakt, met als voorbeeld het drama van Noord-Korea, een maatschappij die door gebrek aan olie volledig in elkaar stuikte, inclusief een harde repressie, isolatie, …, processen die Acemoglu en Robinson veelvuldig beschreven.

Aan het eind van deel drie komt hij tot de essentie. De staat heeft een gebrek een macht, de burger een gebrek aan info, en dus kan de burger zijn burgerplicht niet vervullen. De democratie kan niet (meer) functioneren. Hij pleit voor een onder curatele stellen van de rechterlijke macht van regeringen en parlementen.

Inmiddels heeft Urgenda een cruciale stap gezet. Eind 2019 heeft de Nederlandse Hoge Raad, een rechtbank vergelijkbaar met het Hof van Cassatie in België, beslist dat de Nederlandse regering verplicht is om maatregelen te nemen om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen in 2020 minimaal met een kwart te verminderen ten opzichte van 1990, een mondiale primeur. Gevolg, de klimaatdoelen en – engagementen veranderen van niet-bindend naar bindend. De Nederlandse overheid moet passende maatregelen nemen. Sancties afdwingen is niet voor de hand liggend.  (De Tijd 21/12/2019).  Zie ook http://planetprosperity.org/news/15-the-climate-case

Revolutie met recht, H. Cox, ISBN 978 90 817975 0 4, 2011, Stichting Planet Prosperity Foundation, Maastricht, 317 pagina’s, 24,95 euro. http://www.revolutiemetrecht.nl/

September 2013, aangepast maart 2020