vrijdag 2 maart 2018

Tijdreis in je eigen tuin



Tijdreis in je eigen tuin







B. Wolthoorn en R. Klaassen

Een kindertuinboek, speels, uitdagend, en vooral accuraat inspelend op hun vragen en fantasie.

Een oprecht boek: kinderen die glunderend hun vieze handen tonen nadat ze in de tuin geploeterd hebben. Tuinieren is buiten spelen. Het boek maakt deel uit van een reeks van drie. Het boek bevat tal van kleine verhaaltjes,  weetjes en brokjes geschiedenis die én aantrekkelijk gebracht worden én aan bod komen in je tuin. Waarom een dier de naam “pissebed” toebedeeld werd, wat de rol van de kruisvaarders was in de beschikbaarheid en de kwaliteit van suiker, waarom de Romeinen aquaducten bouwden, … 

Je vindt er tal van praktische tips zoals het maken van een fluitje uit een vlierstam, zelf een fossiel maken, hoe je het skelet van een dode muis kan bekomen (en tandenstokers gebruiken als je een botje mist), maar ook hoe je tuin aanlegt. Om in de sfeer te blijven, leer je ook een Columbustuin te maken. Kortom, het boek reikt op een eenvoudige manier inzicht aan.

Het leukste is zonder meer dat er precies wordt ingespeeld op de ongebreidelde fantasie van kinderen (de cover vermeldt “ vanaf 12 jaar”), niet enkel door de lay out, maar ook door de inhoud. Zelfs dino’s komen aan bod. Een illustratie? Het boek was plots “verdwenen” bij me thuis, nadat zoonlief er samen met papa in gekeken had, en er stukjes waren voorgelezen. Een poos later vond ik het boek terug, keurig opgeborgen in de privé-bib van mijn zevenjarige kerel. Mooi hé ! 

Tijdreis in je eigen tuin, over evolutie, ontdekkingsreizen en stokoude pissebedden, B. Wolthoorn en R. Klaassen, ISBN 978 90 5011 442 4, KNNV, Zeist, 120 pagina’s, 18, 95 euro.


Februari 2014, aangepast maart 2020