zaterdag 3 maart 2018

Walvissen kijken in Europa

Walvissen kijken in Europa











M. de Jonge

Walvissen zijn zonder twijfel één van de meest intrigerende diersoorten op aarde. Het relaas van een passie.

Geen verhaal over walvissen ver weg, wel nabij. Zeven plekken in Europa staan centraal, de Azoren, de Andenes (Noorwegen), de Ligurische kust (italië), Tarifa (Spanje), Ijsland, Golf van Biskaje en als toetje “Noordzee Nederland”.  Daarnaast komen drie niet-Europese plekken aan bod, nl. Baja california (Mexico), San Juan Island (USA) en Westkaap (Zuid-Afrika). De auteur heeft de plekken één of meer keren bezocht, stapte zelf in bootjes (én ontfutselde soms al eens het stuur), zocht logementjes, maakte foto’s, bestuurde kaarten en zocht de beste periode, … Kortom, hij bereidde zijn reizen grondig voor,  en deelt via het boek zijn ervaringen. Complexloos. Het deel over de Noordzee behandelt een ruimere periode. Hoewel de dieren op zich minder indrukwekkend zijn, hebben ze wellicht een intense indruk op hem nagelaten. 

Het is een verhaal uit de eerste hand, met tal van authentieke ervaringen. Je leest over tentjes op een kampeerterrein, aandacht voor de ‘après-whale’, kajakken met orka’s, wasberen en coyotes aan de tent,  … Het relaas van belevenissen.

Het is een veeleer eenvoudig, toegankelijk boek van iemand die verkiest ervaringen te delen. Verder bevat het tal van foto’s en wetenschappelijke informatie. Een reisgids voor een natuurliefhebber. Bedenk wel dat als je snel zeeziek wordt, een luie zetel wellicht meer comfort en een beter beeld biedt.

Walvissen kijken in europa, M. de Jonge, ISBN 978 90 5011 4110, KNNV, Zeist, 2012, 190 pagina’s, 22,95 euro.


Mei 2013, aangepast maart 2020