vrijdag 11 oktober 2019

De energiebijbel

Peter Slaets en Grégory Mees

 


Een veelbelovend kijkboek voor (ver)bouwers. Op je hoede zijn, is een voordeel.

Een bijbel wordt veelvuldig gevolgd door gelovigen, regelmatig geraadpleegd door ongelovigen. Zij die een ander geloof belijden, dromen, al of niet hardnekkig, van een brandstapel. Wat bevat dan een energiebijbel? De site van at home publishers geeft deels een antwoord. Er zijn nog bijbels, eentje voor binnen, eentje voor buiten, binnenkort eentje voor in de tuin, …, en verder buitengewone boeken, projectboeken.

De energiebijbel is erg klantgericht, een belangrijk voordeel. De informatie is overzichtelijk en behandelt vele onderwerpen, zowel belangrijke structurele elementen (isolatie bij een trits verschillende dakvormen in diverse uitvoeringen, fotovoltaïsche zonnepanelen, …) als niet-structurele zoals spaarlampen en sluipverbruik. Terecht, want een (ver)bouwer wordt geacht alle onderwerpen vooraf te overdenken, al of niet gesteund of geleid door deskundigen. Bovendien vind je in het boek duidelijke foto’s van alle activiteiten (‘men at work’), meestal ook van het (eind)resultaat. Soms wel wat ongelukkig als je één kerel 25 pagina’s verder in het boek opnieuw ziet opduiken, zelfde outfit, zelfde handelingen, zelfde materiaal, zelfde merk, maar andere rubriek, …

Nadeel, het boek is snel gedateerd. De technologische ontwikkeling staat immers niet stil en de wetgeving volgt gezwind. Wat tien jaar geleden “energiezuinig” was, is vandaag “gewoontjes”. De tekst is toegankelijk en beschrijvend. Wat beter tot uiting zou kunnen komen, is het toetskader. Een voorbeeld: je vindt een mooie beschrijving over “hellend dak – isolatie langs binnen” en “hellend dak – isolatie langs buiten”. De beschrijvingen zijn prima, maar je zou kunnen verwachten dat er éénduidige criteria worden aangereikt om keuzen te maken. Nee dus. Je vindt enkele foto’s van beide situaties. Voor “hellend dak – isolatie langs binnen” wordt de geïnteresseerde lezer te gemakkelijk naar één bedrijf verwezen, inclusief alle coördinaten.

Idem met de isolatiematerialen. Er wordt een tiental genoemd, met lambda-waarden en enkele eigenschappen worden aangegeven. Maar wat kies je en waarom?  Wat zijn de criteria die een (ver)bouwer kan hanteren om te kiezen? Het boek heeft dan wel een brugfunctie tussen theorie en praktijk maar in de eerste plaats is de aangereikte brug wankel en ontbreken er vloerplanken, en bovendien wordt er te gemakkelijk naar één of enkele producent(en)/verkoper(s) doorverwezen. Is dit te betalen reclame? Nee, daarvoor is het concept te goed, de inhoud te ruim en te omvattend. Maar, de onzorgvuldige invulling van de brugfunctie tussen inhoud en praktijk en de exclusieve verwijzingen naar een beperkt aantal bedrijven geeft een stevige deuk aan de kwaliteit van het boek.

http://www.lannoo.be/de-energiebijbel

1/2015, geredacteerd