donderdag 3 oktober 2019

Natuur in de uitverkoop






Schaminée e.a.

Relevante beschouwingen, waarbij het grote verhaal zich veeleer op de achtergrond bevindt. 

“Natuur in de uitverkoop?” is een ronkende titel die verwachtingen opwekt, maar niet alle vragen worden ingelost. De aanpak is lovenswaardig. De universiteiten van Nijmegen en Wageningen werken samen rond de Westhoff-leerstoel, en Westhoff is en blijft natuurlijk een naam die bij alle plantkundigen spontaan een stille, diepe buiging ontlokt. Sinds 2010 werken ze in dit kader ook samen met de Hogeschool Van Hall Larenstein. Wat voor ligt, is het vijfde boek in de reeks ‘vegetatiekundige monografieën”.  Lovenswaardig is dat de opleidingscentra studenten de mogelijkheid bieden te publiceren. Ze doen het samen met een erudiet collega, werken samen aan één product, worden intens begeleid , …Een leuk concept, en gedeelde verantwoordelijkheid is “niet-alledaags” in de wereld van de “ik”- cultuur.

Hoofdstuk 1 en 2 zijn boeiend. Hoofdstuk 1 bevat een algemeen verhaal over de relatie tussen economie en ecologie, hoofdstuk 2 vertelt het verhaal van Natura 2000.  Daarna volgen vijf aparte stukjes tekst, weliswaar “aan elkaar geschreven” in de inleiding, over natuurcompensatie, geschiedenis van de landbouw en waardering van natuur en landschap, groene havens, wat kost een korenbloem, en tot slot de ecosysteemdiensten van waterplanten. De teksten zijn alle erg informatief, zakelijk, mooie historische overzichten, onderbouwd met het nodige onderzoek en  litteratuurverwijzingen, … Je kan moeilijk anders verwachten omwille van de context. Kennisoverdracht staat in die omgeving immers centraal. Maar, ondanks de mooie inleiding, na hoofdstuk 2 hadden ook vijf andere hoofdstukken kunnen volgen. Het zijn en blijven dus beschouwingen, veeleer fragmentarisch. Ter aanvulling, in het gekozen voorbeeld kost een korenbloem 0,1 euro. Het hoofdstuk is, net als de andere vijf, een voorbeeld, die een beschouwing aanreiken bij de titel. Vele andere beschouwingen zijn ook mogelijk.

De vorm van het boek wekt de indruk dat het een paperback is, zwart-wit, kleine foto’s, soms moeilijk leesbare tabellen (onderling verschillende lay out !), een inhoudstafel die niet volledig afgestemd werd op de tekst, … Kortom, KNNV heeft aantrekkelijkere uitgaven op de markt gebracht.

Natuur in de uitverkoop? Beschouwingen over ecologie en economie, red. Schaminée, J, Janssen, J., Van der Heijde, M, ISBN 978 9050 11 4820, KNNV, Zeist, 2013, 161 pagina’s, 22,95 euro.


februari 2014, aangepast oktober 2019