maandag 5 november 2018

De oude wegen

 



Macfarlane schrijft poëtisch proza en prikkelt tot denken over natuur en landschappen. Hij is een klasse apart.

Lezen van Robert Macfarlane is genot. Zuiver. Hij beheerst zijn taal, en biedt gelijktijdig ruimte. “Werkpaden kreukelen het land … lucht als zeemleer”. Hij hanteert treffende beelden, schrijft nu en dan meer omfloerst, verhullend, om dan weer weelderig te worden, en iets verderop haarfijn, accuraat. Hij vangt een gevoel en schrijft dit neer, en net zoals je de lucht uit een opgeblazen ballon kan laten wegglijden, laat hij dat gevoel in je geest indringen, zachtjes. Macfarlane is een taalvirtuoos (met pluim voor de vertaler !). Hij is niet enkel een taalvirtuoos, hij gebruikt taal ook als drager, als middel om beelden te scheppen, om gedachten over te brengen en om illusies te laten ontstaan.

Oude paden is een verhalend boek, over trajecten, over menselijke keuzen in de natuur, geïnspireerd door de natuur, en gelijktijdig de vorm van de natuur een beetje herknedend. Over  geologie, geografie, geomorfologie, hydrografie, … niet in kaarten, maar met taal als instrument dat een omgeving tekent. Zoals wijlen Jan Wauters als geen ander een voetbalwedstrijd zichtbaar kon maken voor een blinde, zo maakt Macfarlane landschappen zichtbaar. “Een trage mist had de dalen gevuld”.

Macfarlane biedt ruimte voor gedachten, stimuleert overpeinzingen, zet aan tot denken over, neemt je mee, … “Paden lopen evenzeer door mensen als door plaatsen”, wandelen als stuwende ritmiek voor ‘denkbewegingen’, om verhalen te vertellen moet je vooraf te voet reizen, het verband tussen wandelen en weten is diep ingesleten in de taal, leren is een vorm van paden volgen, landschap en wandelen zijn onmisbaar voor de zin aan zichzelf en de wereld,  een oud pad als een vervlechting van verhalen en herinneringen, … Steeds opnieuw dwingt hij de lezer om even stil te staan bij de gedachte. Graag vertoeven op het Britse schiereiland, althans in gedachten (droog !), is een voordeel.

https://www.debezigebij.nl/boek/de-oude-wegen