Een uitdagend en
prikkelend stuk. De ongelijke verdeling van voedsel staat centraal.
Zijn er grotere cliché’s denkbaar? Als kind van een Indische
kruidenier thuis jarenlang rekken moeten vullen en prijsetiketten kleven op winkelproducten.
En dan een boek schrijven met als titel “ de waarde van niets”. In Vlaanderen
wordt “gratis” steevast verbonden met een ex-politicus, en al gauw aangevuld
met de bedenking dat “gratis” vooral betekent dat je de rekening bij een ander
legt.
Raj Patel gaat in op de betekenis van “prijs” en “waarde”.
Hij duidt op de zwaktes van ons actuele financiële systeem en geeft aan welke
richting we kunnen bewandelen. De idee van “The commons” speelt een centrale
rol in zijn boek. Hij haakt met plezier in op het befaamde artikel van Hardin
(1969), dat het milieubeleid erg beïnvloedde, volgens hem een systeem dat
diende om de armsten in leven te houden.
In zijn inleidende tekst verwijst hij diverse malen naar
Nassim Taleb (de zwarte zwaan http://www.nieuwezijds.nl/Boek/9789057123672/De-Zwarte-Zwaan/)
, en dan kan je enkel erg geïnteresseerd zijn. Raj Patel is academicus, maar
vooral een sociaal geëngageerd kritisch schrijver. En dat merk je aan het boek.
Zeer stevig gedocumenteerd (achteraan vind je tientallen pagina’s voetnoten),
alle dominante economen van de recente geschiedenis passeren de revue, hij
neemt écht geen blad voor de mond, en linkt zich (graag) aan de
andersglobalisten. Vandaar dat hij regelmatig de indruk wekt om “pamflettair
voor de intellectuelen” te schrijven.
Diplomatiek taalgebruik is hem niet eigen. Voordeel is dat
hij een sterk gevoel voor humor heeft. Hij pakt graag uit met zijn boekenkast
en gebruikt zijn kennis graag voor de onderbouwing van zijn keuzen. Hij
amuseert zich met het doorprikken van plattitudes en gratuite redeneringen.
Voedsel is zijn uitgesproken passie, ook dat heeft wellicht ook met zijn jeugd te maken. Waarom hebben we honger? Eenvoudig volgens Patel, we distribueren eten als privé-bezit via de markt. Voila.
https://www.singeluitgeverijen.nl/de-geus/boek/de-waarde-van-niets/