donderdag 8 november 2018

De waarde van niets, waarom alles zo veel meer kost dan we denken

 



Een uitdagend en prikkelend stuk. De ongelijke verdeling van voedsel staat centraal.

Zijn er grotere cliché’s denkbaar? Als kind van een Indische kruidenier thuis jarenlang rekken moeten vullen en prijsetiketten kleven op winkelproducten. En dan een boek schrijven met als titel “ de waarde van niets”. In Vlaanderen wordt “gratis” steevast verbonden met een ex-politicus, en al gauw aangevuld met de bedenking dat “gratis” vooral betekent dat je de rekening bij een ander legt.

Raj Patel gaat in op de betekenis van “prijs” en “waarde”. Hij duidt op de zwaktes van ons actuele financiële systeem en geeft aan welke richting we kunnen bewandelen. De idee van “The commons” speelt een centrale rol in zijn boek. Hij haakt met plezier in op het befaamde artikel van Hardin (1969), dat het milieubeleid erg beïnvloedde, volgens hem een systeem dat diende om de armsten in leven te houden.

In zijn inleidende tekst verwijst hij diverse malen naar Nassim Taleb (de zwarte zwaan http://www.nieuwezijds.nl/Boek/9789057123672/De-Zwarte-Zwaan/) , en dan kan je enkel erg geïnteresseerd zijn. Raj Patel is academicus, maar vooral een sociaal geëngageerd kritisch schrijver. En dat merk je aan het boek. Zeer stevig gedocumenteerd (achteraan vind je tientallen pagina’s voetnoten), alle dominante economen van de recente geschiedenis passeren de revue, hij neemt écht geen blad voor de mond, en linkt zich (graag) aan de andersglobalisten. Vandaar dat hij regelmatig de indruk wekt om “pamflettair voor de intellectuelen” te schrijven.

Diplomatiek taalgebruik is hem niet eigen. Voordeel is dat hij een sterk gevoel voor humor heeft. Hij pakt graag uit met zijn boekenkast en gebruikt zijn kennis graag voor de onderbouwing van zijn keuzen. Hij amuseert zich met het doorprikken van plattitudes en gratuite redeneringen.

Voedsel is zijn uitgesproken passie, ook dat heeft wellicht ook met zijn jeugd te maken. Waarom hebben we honger? Eenvoudig volgens Patel, we distribueren eten als privé-bezit via de markt. Voila.

https://www.singeluitgeverijen.nl/de-geus/boek/de-waarde-van-niets/