vrijdag 23 november 2018

wandelen met flora

 

Wandelen met Flora, Nic Meynen




Een Vlaming die met vrouw en kind wandelt in de Pyreneeën en zijn mijmeringen met je deelt.

 

Een trektocht, te voet, van de Atlantische oceaan tot aan de Middellandse zee, doorheen de Pyreneeën met een kind. De tocht werd over enkele jaren uitgesmeerd. Ervaringen dus met een draagdoek (kan heet zijn), luiers (soms bedelen om er te pakken te krijgen), een draagrugzak (veel mannelijk zweet) tot een pijnlijk stuiterende peuter, niet van een hoge berg, maar van de trappen in een reisbureau. Authentieke ervaringen.

Of het goed is, verantwoord, haalbaar, …? Geen nood, het kan, goede voorbereiding en er bewust mee omgaan zijn cruciaal. Doorslaggevend is hoe je naar de werkelijkheid kijkt, naar het halflege of het halfvolle glas. Je wordt niet overstelpt met praktische info, die vind je op de blog, maar je maakt snel deel uit van een trio dat gehaast is om zich te onthaasten, en zich graag verbindt met de natuur. Nick Meynen verbergt zijn opleiding en kennis als geoloog niet, speelt graag met woorden, en vooral, durft zichzelf te relativeren. Zonder meer hét sterke punt van het boek. Die zelfrelativering speelt in alles, bij filosofisch geïnspireerde gedachten, mentale uitstappen naar de Himalaya, bij zijn job als milieuactivist, … Voortdurend neemt hij zijn spiegel ter hand. Hij verkiest om met een beperkte hoeveelheid materie door het leven te gaan, en prikkelt zijn naasten om dezelfde keuze te maken.

Het boek is erg persoonlijk, en dus niet vrijblijvend. Nick Meynen geeft zich bloot. Gelijktijdig is dit ook de zwakte van het boek. Hij staat centraal, de wereld vertrekt en eindigt bij hem, althans in het boek. Je leest wat hij leest, denkt, voelt, ziet, ervaart, …  De invalshoek is dus net het tegenovergestelde als bij de reportage over de voettocht naar Santiago de Compostella van Arnout Hauben. Hauben bracht een moderne raamvertelling, die sterk was omdat hij telkens de opmerkelijke ervaring, zienswijze, … van een ander lospeuterde. Meynen mijmert tijdens een inspirerend initiatief, maar stelt wellicht ongewild, zichzelf wat veel centraal. Zijn zelfrelativering maakt het aangename literatuur om op zonnige dag op een kampeerterrein van te genieten, aan het zwembad, mét cocktail. Zelfrelativering alom.

 

https://www.epo.be/nl/reizen/2505-Wandelen-met-Flora-9789491297519.html