donderdag 30 december 2021

Kruispunt

 Jonathan Franzen



 

Een man wandelt in de richting van een bevolkt kruispunt. Hij heeft een stoel bij zich en een rugzak. Hij zet zich, haalt een stapel lege schriftjes uit zijn rugzak en een doos potloden en begint te schrijven. Zomaar, op een schijnbaar lukraak gekozen ogenblik.

Het boek samenvatten is makkelijk. Franzen schrijft het zelf. Hij verlangt dat de lezer eerst 563 pagina’s leest, bijna het volledige boek dus. Terloops in een gesprek schrijft hij: “niets is belangrijker dan familie”. Het boek bevat één nuance: “maar mét familie is niet altijd een voordeel”.

Er zijn diverse vormen van kruispunten, gaande van 2 gelijkwaardige wegen, loodrecht op elkaar, tot behoorlijk ingewikkelde constructies met een veelvoud aan wegen en kruisingen op verschillende niveaus. Franzen verhaalt over een familiaal kruispunt, de familie Hildebrandt, zes personen. Een groep mensen in een heel concrete omgeving met onderling een verband. Franzen focust zich op dat verband, dat rekt, trekt, krimpt, zet uit, dat ontwricht. Die ontwrichtingen hebben oorzaken en gevolgen, gevolgen voor het individu en gevolgen voor de rest van de familie. De oorzaken schuilen in wat voorafging. Franzen laat ook de omgeving een belangrijke rol spelen in zijn vertelling. Regelmatig verlaat iemand even het kruispunt, maakt een ommetje, loopt even voor- of achteruit, duikelt in het verleden en belandt telkens opnieuw terug in de actualiteit. Hij vertelt gebeurtenissen  eerst door de handelende persoon, en dan vanuit het standpunt van een andere deelnemer, soms vanuit een participerende toeschouwer of een toevallige onverlaat

De familie heeft een schijnbaar ideale buitenzijde: gelukkig getrouwd, inzet voor de gemeenschap, toewijding aan geloof, vier opgroeiende kinderen, een aangenaam sociaal netwerk, en gerespecteerd door de gemeenschap.  Geleidelijk krijgt de ontwrichting vorm door verhalen over overspel, abortus, drugsgebruik, piepjonge ouders, militaire dienstplicht, … Het is een ontwrichting van zowel het individu als van de familie en de (kleine) dorpsgemeenschap. Ontwrichting in plaats en snelheid, in combinatie met een onvoorspelbaarheid. Het zijn niet de feiten noch het verhaal dat het boek tot een feest maken, wel de ontleding van de psyche. Telkens verbaast Franzen met nieuwe interpretaties over dezelfde feiten vanuit een andere invalshoek. Oogkleppen zijn aan hem niet besteed. De inzichten, de argumenten en de onderbouwing maken het een meesterlijk boek. Interesse in geloof is een voordeel voor de lezer.

Een man stopt met schrijven, bergt een stapel volgeschreven schriftjes in zijn rugzak, staat recht, neemt zijn stoel en wandelt weg van een bevolkt kruispunt. Zomaar, op een lukraak gekozen ogenblik.

https://uitgeverijprometheus.nl/catalogus/kruispunt.html