Water is voor natuur (en de mens) onmisbaar en onbeheersbaar. Moerassen worden droog gelegd, kanalen gegraven, stuwdammen gebouwd en rivieren verlegd. Water wordt gezocht, gezuiverd, verpompt, verkocht, … Van ‘water, voor nu en later’ tot ‘Blue Deal’ en ‘blauwgroene linten’: het goedje spreekt tot de verbeelding. Water is, uiteraard, ook het onderwerp van vele boeken. Onze huisrecensent Johan Van den Broek stelt er enkele voor.
Het dikke boek van alles wat leeft in het water - Sam Hume
https://www.lannoo.be/nl/het-dikke-boek-van-alles-wat-leeft-het-water
Weg van water, een reis door België (z)onder water - Toon
Verlinden en Marjolein Vanoppen
https://www.lannoo.be/nl/weg-van-water
De vallei van de Kleine Nete met De Zegge en de tijd van
toen - Marcel Verbruggen
De Kleine Nete staat al jaren hoog gerangschikt in het gezondheidslijstje van waterlopen in Vlaanderen. Nochtans werd de rivier, net als vele andere, de afgelopen 60 jaar veelvuldig vloeiruimte ontnomen, werden omliggende gronden drooggelegd en opgehoogd en werd de rivier in een corset geprangd, met voorspelbare overstromingen tot gevolg. In dit boek vertelt Marcel Verbruggen verhalen over het piepkleine natuurgebied, een relict in de “geruilverkavelde” vallei van de Kleine Nete, gered door de KMDA, zeg maar ‘de Antwerpse dierentuin’. Het is een natuurboek met een authentiek verhaal dat goesting opwekt om er dadelijk te gaan vertoeven. De Zegge maakte deel uit van een van de indrukwekkendste waterpartijen van West-Europa en overleefde dankzij de inmiddels overleden Marcel Verbruggen, een man beslagen in natuur, maar gelukkig ook behoorlijk weerbarstig. Ook in het boek merk je dat het knip- en schaafwerk van een redacteur ongewenst was en de authenticiteit en de oprechtheid van de verhalen essentieel.
https://www.zooantwerpen.be/nl/boek-de-zegge/
Wisseling van de wacht, een nieuw leven voor Hollandse
waterlinies - Eric Luiten, Fred Feddes, Yttje Feddes, e.a., fotografie Jeroen
Bosch, Daphne de Bruijn e.a.
In Athene en Londen is het een toeristische attractie, de wisseling van de wacht. Zo krijgt een oude, militaire traditie een nieuwe functie. Uitgeverij Blauwdruk bracht vorig jaar een boek uit met die traditie als titel, hier alluderend op de nieuwe functie van een oude fortengordel. De fortengordel rond Antwerpen is klein bier met wat je in West-Nederland vindt. De Hollandse Waterlinies omvatten een honderdtal forten. Deze landverdediging is een unieke Nederlandse uitvinding waarmee ze op ingenieuze wijze de laaggelegen landerijen gecontroleerd onder water zetten zodat er tijdelijk een onbevaarbaar en ondoorwaadbaar moeras ontstaat. Het systeem werd aangelegd in de negentiende en begin twintigste eeuw, maar werd nooit gebruikt. En dan? Een wisseling van de wacht is dan een oplossing.
‘Wat fascineert in de Waterlinies is het subtiele samenspel
tussen de eenheid van het militaire systeem en de verscheidenheid van het
Hollandse cultuurlandschap. In die wisselwerking schuilt de ruimtelijke
essentie van de Waterlinies’, lezen we. Inspirerend is de wijze waarop in
Nederland werd omgegaan met het fortensnoer. Er werd steevast ruimte geboden
aan lokale initiatieven, zoals een ontmoetingsplaats voor wandelaars en
fietsers, een café, een artistieke toets, …. Daarbij werd het geheel nooit uit
het oog verloren en stonden de ruimtelijke kwaliteiten steeds voorop. Net nu
bv. de Kleine Nete met vele kleine ingrepen wordt aangepakt, kan het boek
inspirerend zijn voor het Vlaamse ruimtelijke beleid. Naast de algemene verhalen
brengt het boek elk individueel fort mooi in beeld. Knap aan het boek is de
artistieke toets (eigen aan het huis). De schitterende dronefoto’s zijn
ongetwijfeld een meerwaarde.
https://www.uitgeverijblauwdruk.nl/wisselingvandewacht/
Waanzin aan het einde van de aarde - Julian Sancton
Een boek waarin water je leven elke dag beheerst. De titel is ontleend aan Jules Verne. In 1897 vertrok De Gerlache met de Belgica vanuit Antwerpen op zoek naar de geomagnetische zuidpool. De lege ruimte onder aan de kaart trok hem aan als een vacuüm. Hij stelde een internationale bemanning samen (o.a. een dromende marien bioloog) en startte een romantische onderneming verpakt als wetenschappelijke missie, een noodzakelijke voorwaarde om geld in te zamelen. De wetenschappelijke resultaten (aardrijkskunde, biologie, geologie) waren verbluffend, de ontberingen ook. Bij vertrek waren er velen, bij thuiskomst wachtte ‘half België’ hem op en struikelden hoogwaardigheidsbekleders over elkaars voeten.
Julian Sancton bezorgt de lezer veel meer dan een gedetailleerd reisverslag. Naast wetenschap schotelt hij verhalen voor over muiterij, overlevingstechnieken, creativiteit, maar ook administratieve en vooral financiële perikelen (de Belgica voer onder de vlag van een Antwerpse zeilvereniging!). Julian Sancton ploeterde door dagboeken en interviewde tientallen die betrokken zijn bij het materiële en immateriële erfgoed van de Belgica. Er is één belangrijk verschil met de vele andere ‘Belgicaboeken’: Sancton neemt je mee op de boot en laat je de reis ervaren door de lezer onder te dompelen in zintuiglijke ervaringen. Daartoe heeft hij slechts één instrument: de taal. Je hoort de anderen snurken, het servies rammelen, de Belgica met geknars tot stilstand komen. De schuit jammert, gromt, kraakt, huivert, je ruikt de stank, je wordt ziek, … En alles begon met de kreet ‘bommetje!’.
https://www.hollandsdiep.nl/boek/2225/julian-sancton-waanzin-aan-het-einde-van-de-aarde.html
de tekst verscheen op de site van BBL op 9 juni 2023