dinsdag 13 augustus 2024

Verzamelde Haiku' s

Matsuo Bashō




Ideale vakantieliteratuur voor taalkoesteraars. Je trekt naar het 17e-eeuwse Japan en leest haiku’s, compacte denkprikkels. Het is een lijvig boek van 504 pagina’s, met vele wegwijzers: een lange inleiding door expert Jos Vos, aangevuld met kaarten, een verklarende woordenlijst, jaargetijden en kalender, spelling, maateenheden en namen. Je vindt er net geen 1000 haiku’s, uiteraard in het Nederlands, in twee Japanse spellingwijzen en bijna altijd vergezeld van een specifieke toelichting. Verdwalen is dus niet makkelijk.

Matsuo Bashō is een dichter en vooral bekend van zijn haiku’s. Een haiku is een gedicht in een strakke vorm: drie regels met een vastgelegd aantal lettergrepen, namelijk 5, 7 en weer 5. In de inleiding legt Jos Vos ongeveer alles uit: het belang van Matsuo Bashō, de historische context, de persoonlijkheid en de relevantie van de dichter. Geboren in 1644 op een vijftigtal kilometer van het huidige Tokyo, werd hij al snel een meester in zijn vak en kreeg  vele leerlingen en beschermheren. Zijn poëzie is het product van een specifieke cultuur, vandaar de, soms uitgebreide, toelichting per haiku. Je leest dus telkens een haiku mét context. Hij ging veel op pad en genoot van zijn natuurlijke omgeving, daarvan getuigen regen, pruimenbloesems, een vogel, een boom, … 

Om volop van Bashō te genieten, is het aan te bevelen om een stoel te nemen, de blik op oneindig, al of niet onder een sluimerende sterrenhemel, één haiku te lezen, je gedachten te laten freewheelen en dan te herlezen. Bijna drie jaar plezier met één boek.

https://www.singeluitgeverijen.nl/athenaeum/boek/verzamelde-haikus/

verscheen op de site van BBL op 29/7/2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/vier-verdere-vakantieboeken