dinsdag 13 augustus 2024

Zelfportret

Dirk Lauwaert



"De sereniteit van het mededogen tegenover de passie van de verontwaardiging. Een opruiende passie, geen contemplatieve deugd." Dit is Dirk Lauwaert ten voeten uit. Hij gebruikt een uitermate compacte gebalde taal; bijna elke zin is gelijktijdig een rake typering en biedt ruimte voor invulling. Hij biedt prikkels ter overpeinzing en neemt bovendien pittige standpunten in zoals ‘kunst leeft bij de gratie van zijn context’ – dus zijn musea slechts een beschamende nooduitgang – of ‘kunst als steen in een vijver’, en ga zo maar door… Scherpe standpunten innemen levert je uiteraard niet enkel vrienden op.

Dirk Lauwaert overleed in 2013. Hij werd geveld door hersentumor en maar schreef er eerst nog een essay over, De Niet Meer Gezonde Man. Het boek Zelfportret bevat vijf essays, eerder verschenen in cultuurtijdschrift De Witte Raaf. In de inleiding omschrijft Bart Meuleman dit essay als ‘genadeloos’, omdat Dirk Lauwaert troost afwijst als vernederend. Het essay schetst Lauwaert als feilloos analyticus, met schitterende taalbeheersing, en indringende en erg beklemmende gedachten. Je vindt vijf autobiografische essays over zijn grootouderlijk huis (‘Geborgenheid’), zijn vader (‘Pijnlijke afstand’), liefde (‘Intimiteit’), zijn kleerkast (‘Vorm en betekenis’) en tot slot zijn ziekte (‘Verwoesting’). 

Wie is Dirk Lauwaert? Een artistiek puzzelaar? Een verbinder? Een alleskunner? Een schrijvende en docerende veelvraat? Iemand die niet gehinderd wordt door artificiële artistieke grenzen en spontaan hopt van film over taal naar beeldhouwwerk en schilderkunst, … Vooral dat laatste valt op: zijn brein schiet met een duizelingwekkende snelheid naar vele uithoeken.  Een bezoek aan kledingwinkel doet tientallen filmscènes door zijn hoofd flitsen en brengt hem in enkele lijnen naar het keizerlijke van Romy Schneider, naar Brigitte Bardot, Audrey Hepburn en  Julie Andrews om dan wat verderop bij Rubens te belanden. Lauwaert is een gedachtenstapelaar. Hij is steeds intens toegewijd en koestert zijn taal. Scharrel wat moed bij elkaar, zet je geest open, begin er aan en ontdek.

https://www.bebuquin.be/boekinfo.php?isbn=9789075175950