vrijdag 29 januari 2021

het dikke boek van onze bijzondere natuur

Ben Hoare






Met zo’n titel kan je natuurlijk niet anders dan een dik boek maken. Het is ook groot (ongeveer A4), heeft een stevige kaft, een leeslint en de bladranden zijn verguld. Op de voor-en achterzijde staan veel tekeningen. Kortom, het boek oogt schijnbaar oubollig, maar vooral indrukwekkend. Als je als peuter zo’n boek krijgt, dan zijn er, in het beeld van de peuter, op de hele wereld maar twee mensen met een écht dik boek waar álles in staat. De Sint heeft het andere.

Het is een “doorgroei-encyclopedie”. Je start met het boek als voorleesboek en later kan elk kind er makkelijk zelf in dwalen en lezen, de ontdekking van de natuur vanuit de huiskamer. Als voorleesboek vertel je dagelijks enkele weetjes over de natuur. Naast de weetjes staat het boek boordevol tekeningen en foto’s, meestal écht grote plaatjes.

Naast planten en dieren vind je informatie over het microscopische leven en over stenen en mineralen. De inhoud is erg uiteenlopend. Bij de planten vind je bijvoorbeeld de paardenbloem en de klaproos (intrigerende kleur), maar ook de zonnedauw (lokaal, minder frequent voorkomend), de gomboom en de palm (daar moet je voor op reis). Bij de dieren vind je een chimpansee, maar ook een wombat en een platworm. Je kan enkel verwonderd zijn over de eindeloze variatie in de natuur.

Leuk vanaf vier. Als doorgroeiboek kan het rustig mee tot in de puberjaren.

https://www.lannoo.be/nl/het-dikke-boek-van-onze-bijzondere-natuur

 

De tekst verscheen op de site van BBL op 21 januari 2021.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/7-natuurboeken-voor-kleine-en-minder-kleine-kinderen