vrijdag 29 januari 2021

Ravotten in het dierenbos

 


Ravotten in het dierenbos

In zijn nieuwste boek, een leven op onze planeet is David Attenborough helder. Hét belangrijkste mondiale knelpunt is het verlies aan biodiversiteit. Het herstel en de ontwikkeling van de biodiversiteit is dan ook de voor de hand liggende oplossing. Hoe doe je dat? Begin bij het begin, bij onze allerkleinsten. Liefde en respect voor de natuur bijbrengen via voorleesboekjes. Grootouders lezen graag voor, en sparen tijd noch moeite om hun kleinkinderen leuke herinneringen te bezorgen.

Met een fabeltjeskrantboekje wordt het gegarandeerd een persoonlijk verhaal, grootouders vertellen ook hun eigen herinneringen en bieden kleinkinderen een persoonlijk verhaal. Ze komen allemaal aan bod: uil, raaf, vos, wolf, bever, hamster, of Lowieke, Zoef, Bor, Stoffel. Er staan enkele korte verhaaltjes in over het bos (uiteraard) en vooral veel doe-opdrachten voor in het bos, zoals natuurverf maken, een vetbol voor de vogels, een eigen blotevoetenpad of een moddertaart knutselen.

Het boek speelt in op de verwondering van kinderen. Uiteraard wordt “de juiste taal gebezigd” en ingespeeld op de grenzeloze fantasie van peuters, zoals bijvoorbeeld “kriebeldiertjes, knabbelende kevers, een poetsdienst voor het bos en moddermonsters”. Grootouders kunnen makkelijk aan de slag met peuters vanaf vier jaar, en ouders genieten van een halve dag stilte en rust.

Het boek werd gemaakt naar aanleiding van de week van het bos, en is het resultaat van een samenwerking tussen het Agentschap Natuur en Bos, BOS + en uitgeverij Rubenstein, waar je het ook kan kopen.

 

https://www.rubinstein.nl/boeken/ravotten-in-het-dierenbos/