vrijdag 29 januari 2021

Een mooie dag om in een boom te klimmen

Jaco Jacobs





Een parel. De auteur Jaco Jacobs woont en leeft in Zuid-Afrika. Hij heeft inmiddels meer dan 170 kinderboeken geschreven, en dat merk je. Hij heeft al tal van prijzen gewonnen met zijn boeken. Ook dat merk je.

Het boek heeft een verhaal, strak opgedeeld in hoofdstukken. Lezen kan, voorlezen ook. Een jong meisje start een petitie om een boom te redden. Het gemeentebestuur wil de boom kappen voor de aanleg van een waterleiding. Drinkbaar water is, zeker in Zuid-Afrika, een heel kostbaar goed. En dan volgt een heuse rollercaster, met als start samen met een jongen in de boom zitten als vreedzaam protest, steun krijgen van buren en studenten, in de krant belanden, en…  het verhaal is gekruid met tal van kleine, speelse anekdotes. Je bent nog maar enkele pagina’s ver en je leest al dat de middelste broer de “karweitjesslaaf” is, en de jongste de oudste verhuurt voor zoenlessen. 

Niet enkel het verhaal is boeiend en leerrijk, ook schrijft de auteur openhartig over vragen waar een middelste kind (uit een gezin van drie) mee worstelt. Het vreedzaam protest leidt er toe dat vooroordelen over buren worden weggeschoven, dat er begrip ontstaat voor het standpunt van een ander en dat er een verschil is tussen het hebben van een mening, het belang van het uiten ervan, en gelijk krijgen. Bovendien leer je inconsequent gedrag te ontdekken en  wordt stilgestaan bij het belang van vechten voor je idealen.

Ook de taal is (met pluim voor de vertaler !) heel helder met tal van zinnen die in de rubriek “fictie” thuishoren (“als ze me aankijkt, heeft ze ijssplinters in haar blauwe ogen”). Als volwassene lees je het boek met een grote glimlach, zeker als je als uitsmijter leest dat een mens nooit te oud is om in een boom te klimmen. Wanneer deden we dat nog eens?

In Vlaanderen verloopt de verdeling via Standaard Uitgeverij

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/een-mooie-dag-om-in-een-boom-te-klimmen-9789021680644/

 

De tekst verscheen op de site van BBL op 21 januari 2021.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/7-natuurboeken-voor-kleine-en-minder-kleine-kinderen