woensdag 10 maart 2021

Het einde van de oceaan

 


Maja Lunde


Confronterend.

Volgens de uitgever is Maja Lunde (1975) “de meest succesvolle Noorse auteur van haar generatie, werden haar boeken vertaald in meer dan veertig talen en zijn er meer dan 2,5 miljoen verkocht. Het boek is het tweede uit een klimaatkwartet. Het boek werd genomineerd voor de prestigieuze Noorse Bokhandlerprisen”.

Inhoudelijk is het helder, klimaatverandering is het onderwerp. Wetenschappelijke artikelen beschrijven temperatuurstijgingen op lange termijn. Zoals van wetenschappers kan worden verwacht (en geëist) beschrijven ze dat neutraal en abstract. Een auteur van een roman gebruikt andere technieken. Beeld en taal maken de voorspellingen concreet en tastbaar. Als lezer voel je de wijzigingen. Een treffend voorbeeld vind je aan het einde van het boek. Een vader en zijn dochter kijken uit naar een (immense) regenbui. Omdat ze uitblijft, spelen ze samen in een uitgesponnen gesprek het begin van een regenbui na. Pijnlijk.

Je leest ongeveer alles wat de wetenschappers beschrijven, geen water, branden, migratie van mensen, conflicten over natuurlijke hulpbronnen, strijd om te overleven, sterven van dorst of door brand (water kan je maar één keer verbruiken), … Water staat centraal in het boek, zonder water is overleven lastig. De hoofdfiguur werkt(e) in een ontziltingsbedrijf, een bedrijf dat dus zoet water als “afvalproduct" heeft. Bovendien is hij technisch onderlegd en creatief. Beide komen van pas als je ook in moeilijke omstandigheden nog nieuwe mogelijkheden uit te putten om aan water te geraken.

Het verhaal speelt zich in Noorwegen (2017) en in Zuid-Frankrijk (2041). Beide verhalen worden aan elkaar geknoopt met een boot. Inhoudelijk wordt een lokale strijd om water in Noorwegen (bouw van een dam, vernietiging van een waterval, productie van elektriciteit) verknoopt met vluchtelingen voor oprukkende (klimaat)branden in Frankrijk. Het centrale knooppunt in het verhaal is een boot. Ze wordt gebruikt als zeilboot vanuit Noorwegen naar Zuid-Frankrijk, een laat sluitstuk van een uitgesponnen familiedrama. In het andere verhaal is de boot een toevluchtsoord. De boot brengt woede en hoop samen. Je leest telkens één deeltje van elk verhaal. Stap voor stap wordt de verbinding sterker. En, zoals Johan Cruijff ons leerde “elk nadeel hebt een voordeel”.

Het zijn concrete ervaringen, dus geen cijfers en tabellen, wel mensen van vlees en bloed. Mensen hebben relaties, en die zijn bijna altijd grijs. Je leest dus over onderhuidse spanningen, uitspattingen, teleurstelling, spijt, drang, echtscheidingen, verlies, abortus, affectie, aandacht, onzekerheid, …Als je graag concreet ervaart hoe dramatisch klimaatverandering op ons leven kan inhakken, is het een goed boek. Als je behoefte hebt aan een mentale opkikker lees je best een ander boek. Zelfs een glas wijn helpt niet om de neerslachtige toon te verdrijven. Of dit onterecht is, dat is een ander verhaal.

 

https://www.awbruna.nl/boek/romans/maja-lunde/het-einde-van-de-oceaan/