vrijdag 21 april 2023

Wolvenkoorts

Kerstin Ekman



De wolf spreekt al eeuwenlang tot de literaire verbeelding. Was het polariserende dier eigenlijk altijd al een metafoor voor onszelf? De Vlaamse wolf was niet altijd zo mediageniek. Ten tijde van de Franse annexatie beloofde de Code Napoléon (het Franse burgerlijke wetboek) een vergoeding (‘beloning’) aan ieder die een wolvenkop bezorgde aan het gemeentebestuur. Naar verluidt verscheen er enkele jaren later een aanvulling, exclusief voor België: ‘Verboden om wolven te kweken’. Ook toen was er geen gebrek aan creativiteit en opportunisme. De laatste jaren duiken er terug wolven op in Vlaanderen. Ze vinden een geschikte biotoop, maar ervaren later noodgedwongen dat hun ‘betovergrootouders’ niets verteld hebben over het verkeer. Wellicht hadden ze het te druk met geitjes tellen of roodkapjes oppeuzelen.

Wolven hebben een inspirerend roedelgedrag. Blijkbaar brengen vele Belgische atleten en hun coaches nogal wat tijd door in de dierentuin op zoek naar een naam voor hun team. Na ‘The Wolfpack’ (het wielerteam van Patrick Lefevere, 'The Godfather') zijn er nu ook ‘Red Wolves’, het Belgische handbalteam voor mannen. De samenwerking van een wolvengroep trekt duidelijk aan, die verhoogt de efficiëntie en vooral de effectiviteit. De wolf inspireert ook de culture wereld, gaande van sprookjes en legendes tot romans. Het mediagenieke karakter inspireerde Cees van Kempen voor het maken van een film en een boek. Knap om zo’n schuw dier zo mooi in beeld te brengen. In deze rubriek kwamen al ‘wolvenboeken’ aan bod, nl. ‘Ooit waren er wolven’ van Charlotte McConaghy’ en ‘Het wolvenboek’ van Pieter Feller en Louize Perdieus.

Dat het in de ogen van een dier kijken en je leven veranderen, geen garantie is dat je BBL-voorzitter wordt, ervaart Ulf Norrstig, een ouwe knar, in een klein dorp in Zweden. Hij ondergaat de doordringende blik van een grote jonge wolf. Zijn leven staat plots stil en hij kijkt achterom. Was het wel goed om als boswachter nauwgezet de beleidskeuzes voor grootschalige productiebossen (‘houtakkers’) uit te voeren? Heb ik de jacht in mijn dorp wel goed georganiseerd ('vlees oogsten in de natuur’), en vooral behartigd? 'Wolvenkoorts' is een verhaal over een ‘ouderende’ man in een dorp. Kleine zaken maken het verschil, en als je levenseinde meer nabij is, wordt kiezen tussen (schijnbaar) onbelangrijke en belangrijke zaken eenvoudiger. Ekman is een gelauwerd (thriller)auteur. Sfeerschepping én het opdrijven van de spanning is ze niet verleerd. Ditmaal wordt er geen mens geliquideerd, wel een wolf. De gedode wolf leidt tot een escalatie, zowel fysiek als sociaal. Ulf (her)vindt zijn vrouw, en wordt gedwongen om genuanceerde keuzes te maken in een kleine gemeenschap. Een confronterend slot.

https://www.amboanthos.nl/boek/wolvenkoorts/

 

Verschenen op de site van BBL op 29 maart 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/een-roedel-van-wolvenboeken