woensdag 27 maart 2024

Pinguïns en de mensen, geschiedenis van een belaagde vogel

Marcel Haenen 



Onderwaterhockey, worstelen tegen biggen en moddervoetbal zijn drie sporten die in het boek Weird Sports van Sol Neelman aan bod komen. Met pinguïns gooien staat er niet bij. Nochtans deden de inheemse bewoners van de Straat van Magellaan dat in 1599 om de Nederlandse vloot af te houden. Jammer voor hen, én voor de pinguïns, maar zonder succes. Marcel Haenen schreef een geschiedenisboek over de pinguïn. Hij heeft van jongs af aan een onvoorwaardelijke liefde en fascinatie voor pinguïns, dieren die op de meest afgelegen plaatsen leven, zoals op Antarctica en Nieuw-Zeeland.

Haenen is een beslagen journalist. Hij schrijft vlekkeloos en begeesterend, heeft oog voor details én de verhaallijn. Hij verhaalt over de vele moordpartijen door Europese ontdekkingsreizigers. Pinguïns waren een leuke vitaminesnack, brandstof voor de piraten. Later waren de pinguïns een oliebron; ze werden massaal in gigantische kookpotten gekookt. Naast het historische aspect, de hoofdmoot, gaat hij ook in op de huidige bedreigingen (hittestress, verdwijnen van biotopen door onder meer landbouw, aanvallen door andere zeedieren, …), het wetenschappelijke onderzoek en de mummies. Zo zou er een pinguïn geweest zijn van 2.05 m en 115 kilo!, ongeveer het dubbele van de keizerspinguïn, de grootste nu nog levende pinguïn.

Over de toekomst van de pinguïns is hij “veeleer somber”. Hij vertelt honderduit over hoe inspirerend pinguïns zijn, en niet alleen door hun wandelgedrag. Sommigen denken dat de vogels hen toespreken, hun verhaal herhalen als ze zich onbegrepen voelen, naar muziek luisteren, twistziek zijn en ga zo maar door. Regelmatig voegt hij details uit zijn eigen leven toe, wanneer dit doorkruist werd door pinguïns, zoals in zijn eerste dierenboek, of wanneer hij mee op pad ging in Nieuw-Zeeland om de geeloogpinguïn te beschermen. Nieuw-Zeeland zet trouwens volop in op die pinguïnbescherming. Om ze makkelijker bij een gespecialiseerde dierenarts te krijgen, vliegen ze gratis bij Air New Zealand.

https://singeluitgeverijen.nl/querido/boek/pinguins-en-de-mensen/

De tekst verscheen op de site van BBL op 5 maart 2024.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/over-vogels-vogelaars-en-gevogelte