dinsdag 5 juli 2022

Hoogtekoorts

 Hoogtekoorts



Robert Macfarlane


Zijn overgrootvader week omwille van een bronchitis uit naar Zwitserland, zijn grootvader werd een verwoed bergbeklimmer en Robert Macfarlane erfde die passie.

Macfarlane is een gedreven wandelaar, bergbeklimmer en begenadigd auteur. Hij stipt aan dat alle bekende geologen fanatieke wandelaars zijn. Wandelen leidt tot kijken en de fascinatie van wat je ziet, prikkelt het denken. Het boek ‘hoogtekoorts’ verscheen in 2003. De afgelopen twintig jaar is hij blijven zoeken, lezen, wandelen en klimmen. Onlangs verscheen een nieuwe versie. Macfarlane zoekt naar de omslag van ‘ijs en stenen’ naar ‘onuitsprekelijke schoonheid’. Het gaat om verbeelding. Hij heeft honderden oude geschriften, reisverslagen en bergsportverslagen uitgeplozen en vooral gezocht. Halverwege de negentiende eeuw ontstond de bergsport als gevolg van de fatale aantrekkingskracht van bergen op de menselijke geest. Vooral Britten stonden op de eerste rij. Hij beklom zelf vele bergen (onder meer in de Himalaya) en beschrijft de duizelingwekkende ervaring om in een gletsjerspleet te belanden. Verwijzend naar Ruskin omschrijft hij een berg als “beweging in roerloosheid”.

Zelfs als het over ‘niets’ ging als onderwerp, is het nog bijzonder aangenaam om Robert Macfarlane te lezen. Hij kijkt met een Westerse bril naar de bergen. Bovendien is het boek vertaald door Nico Groen, de vaste vertaler van Dave Goulson en Helen Macdonald. Wat wil je nog meer? Mocht je het boek lezen op een camping in de Provence met uitzicht op de Mont Ventoux (kwestie van je verbeelding te prikkelen), vergeet dan niet dat Macfarlane de Mont Ventoux omschrijft als “een goedige, 1910 meter hoge steenklomp in de Vaucluse”.

 

https://www.singeluitgeverijen.nl/athenaeum/boek/hoogtekoorts/

De tekst verscheen op de site van BBL op 4 juli 2022.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/6-inspirerende-boeken-voor-op-vakantie