woensdag 6 juli 2022

Radicaal anders

Radicaal anders

12 visionaire denkers over klimaat en rechtvaardigheid




Robbert Bodegraven

Het format van Robbert Bodegraven ziet er aanstekelijk uit: twaalf interviews  van een tiental pagina’s. Als lezer kan je dan in een beknopt tijdsbestek een divers beeld ontwikkelen. Er wordt vanuit vele invalshoeken gekeken en gedacht en er volgen vele afwegingen en uiteenlopende standpunten. De geïnterviewden bekleden allemaal cruciale maatschappelijke of academische functies. Ze staan met hun voeten in het (klimaat)leven en zetten zich daarvoor dagelijks intens in. Het format werd bijvoorbeeld ook gebruikt door Alicja Gescinska voor het boek ‘Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen’Beiden publiceerden het merendeel van de teksten eerder in een tijdschrift en één geïnterviewde komt in beide boeken aan bod, namelijk Susan Neiman (Einstein Instituut Berlijn).

Robbert Bodegraven was directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks en is momenteel directeur van het Humanistisch Verbond. Kortom, hij beschikt over voldoende adelbrieven om zo’n boek te maken. Hij vindt dat een boek drager moet zijn van verhalen die de wereld mooier maken. Hij koos bewust om 12 vrouwen aan het woord te laten en verantwoordt die keuze. Hij vindt dat we ze te weinig horen in het klimaatdebat. Bovendien worden ze harder getroffen door de klimaatcrisis dan mannen.

Hij kiest voor vrouwen met visie en voor diversiteit. Qua opleiding of beroep kom je terecht bij een moraalfilosoof, econoom, professor, topdiplomaat, activist of een netwerker. Qua gedachtegoed gaat het over duurzame economie, eerbied voor het leven, maatschappelijke missies, de Green Deal, geduldig luisteren, de waarheid zeggen, klimaatrechtvaardigheid, of de opwarming beperken tot een leefbaar niveau. Namen? Chantal Mouffe, Susan Neiman, Ingrid Robeyns, Mariana Mazzucato, Ann Pettifor, Stephanie Kelton, Christiana Figueres, Alessandra Korap, Elizabeth Wathuti, Tasneem Essop, Joyeeta Gupta en Heleen de Coninck. Het resultaat mag er zijn, een ruim scala aan pittige standpunten. Of nog, radicaal en anders.

Maar het voelt op zijn minst ‘ onwennig’ aan dat een man het concept van het boek uittekent, de te interviewen 12 vrouwen kiest omdat ze passen in zijn concept, de regie van alle interviews vasthoudt en ermee uitpakt dat hij, de man, kiest voor vrouwen omdat hij vindt dat ze een prominentere rol verdienen in het klimaatdebat. Gelukkig verbergt hij niet hoe enthousiast hij is dat hij bij hen op de (sporadisch digitale) koffie mag komen.

Na het dichtslaan van het boek blijft één gedachte hangen, zo veel bekwame mensen die zo goed weten welke richting we samen uit kunnen, zich er intens voor inspannen, en toch halen we dit voorlopig nog niet. Wat dan? Voor Christina Figueres (ex-topdiplomaat bij VN en sleutelfiguur bij het klimaatakkoord van Parijs) is er één heldere oplossing: “koppig optimisme”.

https://lemniscaat.nl/boeken/radicaal-anders/

 

De tekst verscheen op de site van BBL op 4 juli 2022.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/6-inspirerende-boeken-voor-op-vakantie