maandag 17 juli 2023

100 jaar om de zee te stoppen

 Julie Steendam & Isabelle Vanbrabant




Als je graag reist naar plaatsen waar de overheid sterk is in planning, kan je onder meer kiezen voor Singapore of Cuba. Bij Singapore denken we aan rijen wachtende zeeschepen, volgeladen met containers en aan exclusieve shoppingcentra, bij Cuba aan oldtimers en fantastische muziek. Clichés dus. En toch, het langetermijndenken is bij beide ingebakken, het maatschappelijke doel is verschillend. De klimaatcrisis slaat weliswaar overal toe, maar niet overal met dezelfde intensiteit. Cuba krijgt de volle laag, wildere stormen en een snelle zeestijging. ‘Tarea Vida’ is de naam van het Cubaanse plan om de klimaatcrisis op lange termijn aan te pakken.

De langdurige Spaanse kolonisatie, gevolgd door de economische blokkade door de VS, heeft Cuba getekend. 80% van de landbouwgrond is in slechte staat, de suikerproductie staat onder druk, en velen zijn teleurgesteld of gefrustreerd door het ontbreken van ‘westerse comfort’. Maar Cuba is ook een eiland met eilandbewoners, en die hebben steevast een flinke zelfredzaamheid. Twee zaken vallen erg op, ten eerste de aanpak op lange termijn, namelijk 100 jaar, en ten tweede de continue investering van de overheid om het plan een stevig draagvlak te bieden.

De auteurs schreven het boek om hun angst en verontwaardiging over de aanpak van de klimaatcrisis aan te pakken en om te zetten in engagement. Beiden verbleven geruime tijd in Cuba. Zo kunnen ze een verhaal aanbieden met tal van omzwervingen over het eiland en vele interviews met mensen die een belangrijke rol spelen in het uitdragen van het plan. Kortom, in Cuba is ‘ draagvlak een werkwoord’. Als lezer stap je mee, kijk je mee rond en voel je je bij aan tafel zitten. Je ziet tijdens de interviews het opnamemachientje en hoort het ritselende potlood.

Kunnen we dat ook in België? In het boek wordt regelmatig een link gelegd met de Belgische situatie. De Mina-Raad Vlaanderen gaf, eind vorige eeuw, alvast een stevige voorzet met een symposium en een studie waarbij de Langetermijnvisie in het milieubeleid centraal stond. We weten dus al lang wat te doen. ‘Draagvlak is een werkwoord’.

https://www.epo.be/nl/boeken/9789462673977/100-jaar-om-de-zee-te-stoppen

gepubliceerd op de site van BBL op 12 juli 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/van-po-zie-tot-wandelfilosofie-vul-je-reiskoffer-met-deze-boekentips