donderdag 26 oktober 2023

Apocalypsofie

 Apocalypsofie, over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën




Lisa Doeland

“We moeten niet handelen voordat het te laat is, maar omdat het te laat is.” Doeland windt er geen doekjes om: het is te laat, de mensheid sterft uit. Niet getreurd, ze vindt het toch nog de moeite om voor het voortbestaan van de mensheid te strijden. Doeland vindt dat filosoferen leren sterven is en voegt onmiddellijk een stap toe: leren uitsterven. Dat is ook de gedachte die schuilt achter de wat vreemd aanvoelende titel Apocalypsofie. Ondertussen is het een vrij algemeen verspreide gedachte: hoe ga je om met de sterfelijkheid van de menselijke bevolking? Ze verwacht een volledige destructie van de biosfeer en van de semiosfeer.

Uitsterven is geen leuk gegeven. Ze verwacht een sluipend einde, dat de totale desintegratie nog even op zich zal laten wachten en dat er nog wel te leven valt in de ruïnes van het kapitalisme. Doeland praat enthousiast over een onderwerp dat velen graag ontwijken. Zonder twijfel de belangrijkste meerwaarde van het boek. Doeland ontwijkt niet, ze confronteert en onderbouwt.

Leuk is dat Doeland ook uitspraken doet over vele concrete zaken in het leven. Vervelend is dat ze denkt als een hinkstapspringer en nooit eenduidig aflijnt wat ze wel en niet goed vindt aan de bronnen die ze citeert. Ze laat de kans liggen om haar lezers comfort te bieden.

https://www.uitgeverijtenhave.nl/boek/apocalypsofie/

 

De tekst werd gepubliceerd op de site van BBL op 18 oktober 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/5-boeken-voor-de-waarom-denkers-onder-ons