donderdag 26 oktober 2023

De onderwerping

 De onderwerping, een geschiedenis van de verhouding van de mens tot de natuur




Philipp Blom

‘Onderwerping’ doet spontaan aan gevechtssport denken, judo bijvoorbeeld, waar je de mat moet delen met een tegenstander die één doel heeft, je onderwerpen, en die dus exact het tegenovergestelde van jou wil. Zaak is de ander eerst te werpen en daarna te onderwerpen, je klemt je tegenstanders zo dat zij genoodzaakt zijn volledige overgave te vragen. Philipp Blom spreekt over “een aarde die onbezield, zonder eigen wil en zonder macht niets anders doet dan erop wachten onderworpen, omgeploegd, bezeten, gepenetreerd en bevrucht, gekocht en verkocht te worden”. Voor Philipp Blom vat dit beeld onze houding tegenover de natuur.

Philipp Blom bedeelt zichzelf de taak toe om die gedachten te zoeken, een uitputtende zoektocht dus. Hij doorploegt duizenden jaren aan geschiedenis, stapelt en ordent feiten en past ze naadloos in zijn zienswijze. Je kan het boek dichtklappen na de intro, maar dan mis je de essentie, namelijk de onderbouwing van de boodschap. Philipp Blom wil aantonen dat de vernietiging van de wereld al heel lang geleden ingezet is, een proces dat al duizenden jaren loopt, doorheen vele plaatsen en culturen. De onderwerping loopt van Gilgamesj tot Netflix.

Philipp Blom schrijft niet behoedzaam. Hij heeft het over een waanidee, een globale verwoesting. Hij gebruikt een barokke schrijfstijl waarmee hij de grotendeels non-fictie fictie-allure schenkt. Hij jammert, tiert, raast, berispt, slaat en fulmineert. Hij schreeuwt het uit van de pijn. Nadeel is dat hij zoveel belang hecht aan beeldspraak en taal dat de inhoud wegdeemstert. Dat is consequent, maar ook jammer.

https://www.debezigebij.nl/boek/de-onderwerping/

De tekst werd gepubliceerd op de site van BBL op 18 oktober 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/5-boeken-voor-de-waarom-denkers-onder-ons