donderdag 26 oktober 2023

Een vlecht van heilig gras

Een vlecht van heilig gras, hoe de natuur, wetenschap en traditionele kennis ons leren respectvol met de aarde om te gaan


Robin Wall Kimmerer

Bij haar huwelijk gaf haar dochter genodigden als aandenken bladeren van ahornsuiker. Robin Wall Kimmerer was apetrots. Een moeder moet haar kinderen leren om voor de wereld te zorgen. Toen haar kinderen piepjong waren leerde ze hen hoe je ahornsuiker maakt: kraantjes in bomen, vocht aftappen, sleuren met vele emmers en takkenbossen, dan dagen en nachten inkoken tot je ocharme een liter ahornsuiker hebt. Robin Wall Kimmerer behoort tot de Potawatomi en voor hen is de wereld dankbaarheid tonen een levenshouding. “Dankbaarheid is geen product, maar een geschenk dat de basis van de hele economie ondermijnt.” De dankbaarheidscultuur is voor haar ook een cultuur van wederkerigheid. “Zoals alle wezens een plicht hebben tegenover mij, heb ik ook een plicht tegenover hen.” Die wederkerigheid eist een bepaalde verantwoordelijkheid. Juist daarom start een boom oogsten niet met een zaag maar met een gesprek, laat ze cadeautjes voor bomen achter in het bos, geeft ze dieren een recht op een goed leven en ga zo maar door.

Haar roots zijn haar wapen. Voor haar was en is het conflict tussen inheemse Amerikanen en kolonisten eenvoudig: hun betekenis van land verschilt. Voor kolonisten gaat het over kapitaal en bezit, voor inheemse Amerikanen was het alles: identiteit, verbinding met de voorouders, apotheek, bibliotheek, de bron van alles wat hen overeind hield. Het land was van zichzelf, een plek waar een groep mensen gezamenlijk leefden, waar je een verantwoordelijk voor had en die dus nooit gekocht of verkocht kon worden. Vanuit die zienswijze vertelt ze en vertelt ze, onophoudelijk. Over kinderdromen, bosaardbeien, cadeautjes maken, pecannotenbomen en samen beslissen. Boeiend, nooit vervelend, maar soms wel erg breedvoerig. Veel tijd hebben is een voordeel. De centrale gedachte is haar houding ten opzichte van de natuur, de omgeving, de aarde én het doorgeven van die gedachte. Haar belangrijkste levensadvies? Leg een tuin aan.

https://altamira.nl/product/een-vlecht-van-heilig-gras/

De tekst werd gepubliceerd op de site van BBL op 18 oktober 2023

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/5-boeken-voor-de-waarom-denkers-onder-ons