dinsdag 10 september 2024

De Aarde bewonen, Nicolas Truong in gesprek met Bruno Latour

 Nicolas Truong



“Mijn collega’s die echte sociologen zijn, waren het nooit met me eens", een uitspraak van de in oktober 2022 overleden Bruno Latour, in gesprek met Nicolas Truong. Hij verwijst hier naar een ‘collectief project’, mensen om je heen verzamelen, iets wat hem altijd boeide. In het project pleitte Latour ervoor verbindingen te maken tussen zaken die weinig gemeen lijken te hebben, zoals bijvoorbeeld microben, rivieren, het parlement en rechtspersoonlijkheid voor natuur. Juist hier schuilt de kracht van Latour; mensen samenbrengen en verbindingen maken tussen de natuur- en sociale wetenschappen. Belangrijk voordeel van het boek is dat je niet zelf alle gedachten van Latour moet doorgronden; Truong heeft dat al voor je gedaan, verder bouwend op een film die hij eerder over Latour maakte. Latour heeft velen geïnspireerd. Hij heeft er bewust (uiteraard, het blijft een filosoof) voor gekozen om zijn gedachten zo goed mogelijk te verspreiden. Hij grossierde in eredoctoraten, die ongetwijfeld zijn invloed versterkten. Er zijn vandaag weinig filosofen die een boek schrijven zonder naar Latour te verwijzen.

Het boek heeft een lang voorwoord en twaalf onderwerpen. Het is de neerslag van een aantal interviews die Truong afnam van Latour in 2021; achteraf bekeken is het zijn ‘intellectueel testament’. De rijpere Latour deed zijn ideeën minder gecompliceerd uit de doeken, dan hij dat oorspronkelijk deed. Inhoudelijk wordt er, uiteraard, stilgestaan bij zijn ideeën over Gaia en James Lovelock, de bewoonbaarheid van de planeet, de onderlinge afhankelijkheid van alle wezens, zijn eeuwige zoektocht, het voortdurend verzamelen van mensen om zich heen, de noodzaak om af te stappen van de idee dat alles wat wetenschappers zeggen per definitie wetenschappelijk is, de wereld van het virus, …

Helemaal achteraan vraagt Truong aan Latour wat hij als boodschap meegeeft aan zijn kleinkinderen, waarvan Lilo er eentje is. “Het is niet de taak van een grootvader, noch van een filosoof om onheilsprofeet te zijn. Het wordt zwaar  gedurende twintig jaar, maar ik vermoed dat men in de daaropvolgende twintig jaar een manier heeft gevonden om de draad van het beschavingsproces, dat onderbroken werd in de periode waarin we nu zitten, weer op te pakken. En als ik me voorstel dat ik Lilo over veertig jaar terugzie, dan blikken we op dat moment samen ‘historisch’ terug op die periode van ontkenning, onwetendheid en onbegrip van de ecologische situatie waarin we ondergedompeld zaten gedurende de tijd die ik de moderne parenthese noem. We zullen samen naar die periode kijken als iets vreemds, zoals je vandaag kijkt naar de dertiende-eeuwse rooms-katholieke kerk, gedomineerd door pauselijke macht, een volkomen vreemde verschijningsvorm die toen heel belangrijk was en waardoor indertijd prachtige dingen werden gemaakt, maar die nu ontegenzeggelijk is afgelopen. Dat is het allerbeste wat ik Lilo kan toewensen.”

Een boek waarvoor je je tijd moet nemen.

https://octavopublicaties.nl/boeken/de-aarde-bewonen-1

 

Verschenen op de site van BBL op  30 augustus 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/mens-natuur-mens-5-natuurlijke-boekentips