zondag 10 september 2023

Het heel grote vogelboek

Bibi Dumon Tak


De tekst op de site van Lannoo laat geen twijfel. ‘Nederlandsche Vogelen’ is het eerste standaardwerk over de avifauna van Nederland en is een van de mooiste en duurste werken uit de geschiedenis van onze boekdrukkunst. Dit standaardwerk van Cornelis Nozeman en Christiaan Sepp verscheen oorspronkelijk in vijf delen tussen 1770 en 1829, inmiddels uitverkocht en dus vooral te bewonderen in vele huiskamers.

Enkele jaren geleden trok de uitgever een veelvuldig gelauwerd kinderauteur aan, Bibi Dumon Tak, en verscheen ’Het Heel grote vogelboek’. Ook dit is een Ă©cht groot boek (38 X 28 cm). Wat vooral opvalt, zijn de figuren, authentieke tekeningen van vogels, net zoals in de uitgave voor volwassenen. De geschiedenis herleeft niet enkel, de tekst is voor kinderen geschreven en de achterliggende informatie is, gelukkig, geactualiseerd. De originele uitgave telt 250 vogels, dit boek 30. Beide beginnen met de gaai en eindigen met de zwaan.

De actualisatie is noodzakelijk. In het originele werk prijkt de grutto op de voorpagina, “een vaderlandsche vogel” (in Nederland!). Inmiddels is het behoorlijk speuren naar grutto’s, vooral in Vlaanderen. Niet enkel de platen zijn origineel, ook de bijschriften. Zo lezen we onder meer: “De Fasante Haenen gedoogen in hunne naebyheid geene anderen; en zy kampen om het wyf …”, “In schoonheid munt de Putter onder ’t klein Gevogelte …”, “Deeze vogel draegt dien naem, omdat hy in het Roer, d.i. Riet, zyne woonstĂȘe heeft, …”, “Het is een der gemeenste Roof-Vogelen …”. De rode roerdomp wordt inmiddels roerdomp genoemd, het is ongepast om te schrijven dat vogels gemeen zijn (buizerd) en een ‘wijf’ hebben en we zijn behoedzaam met het gebruik van het woord ‘schoonheid’. Bovendien, de automatische spellingscontrole onderlijnt bijna de helft van de tekst. Je krijgt als lezer een stapel aangename verhalen en weetjes. Jagers worden aangepord om geen fazantenhennen te schieten, putters hebben hun naam te danken aan een vingerhoedje, een roerdomp boert zijn treurig voorjaarslied door de ochtendnevel, en ‘gemeen’ betekent gewoon frequent voorkomend. Het is gewoon een heel mooi kinderboek dat zijn plaats verdient in de huiskamerbib, naast het dikke boek van mama en papa.

https://www.lannoo.be/nl/het-heel-grote-vogelboek

Gepubliceerd op de website van BBL op 31/8/23

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/zeven-zaligheden-zeven-boeken-voor-het-kind-je