zondag 10 september 2023

Alle kinderen naar buiten ! het grote natuuractiviteitenboek

 Marieke Dijksman & Jasper de Ruiter


Je gaat op pad met jongeren, de tenten worden opgezet, de kampeerplaats is klaar, en dan? Wat kan je met die jengelende bengels doen? Even Google raadplegen? Geen ontvangst. Niets beter dan een degelijk boek. ‘Alle kinderen naar buiten’ bevat een schat aan informatie. Het helpt vooral als je creativiteit je even in de steek laat. Belangrijker, het is een pleidooi om te spelen, liefst in de allergrootste speeltuin: de natuur.

Wandelen op het strand en dan volgt steevast de vraag: ‘Wat is dit?’ Om te voorkomen dat je het antwoord moet schuldig blijven, gebruik je best één van de vele steekkaarten. Handig om te weten wat het rugschild is van een zeekat, eikapsels van een wulk of een houtje waarin een boormossel gaatjes heeft gemaakt. Je vindt ook een twintigtal steekkaarten over onder meer wolken, braakballen, en pootafdrukken. Met het boek in je hand weet je niet alles, wel (heel) veel.

Naast obligate informatie over gedragsregels, de uitrusting van de natuuronderzoeker tot de inrichting van je schoolomgeving (een beetje echte “educatie” is nooit ver weg) biedt het boek vooral inspiratie. Maak je eigen katapult, bouw een vlot van paletten (steek er voldoende lege waterflessen tussen!), fluit met fluitenkruid, maak castagnetten van eikels en kastanjes, een tamboerijn en sambablikken, een schelpenkrans, geurzakjes, een bloemenkroon, kerstversiering, verf dennenappels, maak een wespenvanger, kweek vlinders, …Kortom: er is niets veranderd, tijd te kort om alle spelletjes te spelen.

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/alle-kinderen-naar-buiten-3.html

Gepubliceerd op de website van BBL op 31/8/23

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/zeven-zaligheden-zeven-boeken-voor-het-kind-je