zondag 10 september 2023

Dagboek van een natuurjongen

Dara McAnulty


“Ik wou dat we de taal van bomen konden vertalen, hun stemmen konden horen, hun verhalen kenden”. Eén van de vele schitterende zinnen in ‘Dagboek van een natuurjongen’. Een puber die een boek in dagboekvorm schrijft en publiceert is niet ongewoon. Opmerkelijk, op de cover prijkt een lofbetuiging van Robert Macfarlane. De verwachtingen zijn dus hooggespannen, het resultaat is verbluffend. Het verhaal start in de lente en eindigt met de winter. Na één seizoen (lente) werd potlood en notitieboekje weggelegd, rationeel (hopelijk!) uitvlooien van het boek maakte plaats voor exclusief genieten.

Openen met: “Dit dagboek is de kroniek van een omwenteling in mijn wereld …” is gedurfd, zelf bewust de lat hoog leggen, en ze daarna overtreffen. Ontroerend is de manier waarop hij zijn gevoelens onder woorden brengt, opmerkelijk is vooral de openheid. Hij vertelt snel dat het hele gezin (broer, zus, moeder) autistisch is, behalve zijn vader. In het boek staan tal van openhartige beschrijvingen van zijn autisme: “Ik moet zoveel binnenhouden, zoveel bedwingen … Ik duwde het allemaal zo ver weg als maar kon. Ontkenning. Verwarring … De pestkoppen waren machtige jongens, populair, sportief en de leugens rolden als diamanten van hun tong. Donkere diamanten. Bloeddiamanten.”

Hij beschouwt zichzelf als een natuurjongen en/of een jonge natuuronderzoeker. Al zijn zintuigen staan continu op scherp. Hij verkiest een wereld waarin hij niet gestoord wordt door anderen en volledig kan opgaan in de natuur. Hij wordt laaiend enthousiast als hij een visarend waarneemt of geniet met volle teugen van een wetenschappelijke zoektocht naar haviken. Bovenal is hij een taalvirtuoos, iemand die met enkele woorden emoties kan overbrengen. Hij spreekt over de fluistering van warme dagen, het aanraken van de schaduw, het inademen van de juiste details, het gonzen van hersens, het doordrenken van de lucht, het dageraadkoor, de merel die zijn dag dirigeert, en ga zo maar door.

https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/dagboek-van-een-natuurjongen/

Gepubliceerd op de website van BBL op 31/8/23

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/zeven-zaligheden-zeven-boeken-voor-het-kind-je

Gepubliceerd op de website van BBL op 31/8/23