donderdag 11 april 2024

De wereldgeschiedenis in twaalf bonen

Joël Broekaert




Is het juist en volledig? Werd al het bronnenmateriaal nauwgezet gecontroleerd, liefst tweemaal? Werd de tekst voorgelegd aan een extern team van experten? Allemaal irrelevante vragen als je een boeiend haardvuurverhaal vertelt, want dat is de kern van het boek van Joël Broekaert, geloofwaardige verhalen vertellen. Hij legt de lat hoog, de geschiedenis van de wereld vertellen. Zijn verhalenkapstok zijn bonen. De invalshoek is niet nieuw, Sally Coulthard vertelde een kleine geschiedenis van de wereld in een boek van iets meer dan 300 pagina’s en gebruikte daarvoor schapen als verhaalkapstok. Joël Broekaert vertelt alles op iets meer dan 100 pagina’s aan de hand van bonen, of toch bijna.

Het leukste aan het boek is zonder meer de toonaard. Het is laconiek, speels, soms wat uitdagend. Aangenaam om lezen als je onderuit in je zetel bent gezakt, of inderdaad een haardvuurverhaal beluistert. Hij neemt je mee naar de Vruchtbare Sikkel, vertelt over het Pythagorische (tuin)bonenverbod en legt met plezier uit wat een ‘patatje oorlog’ — een frietje met mayonaise en satésaus, al of niet met gesnipperde rauwe uitjes — is en hoe het ontstond. Daarvoor belandt hij bij de pinda en de aardnoot, de Verenigde Oostindische Compagnie, het platbranden van plantages, het malen van pinda’s, Chinese restaurants, om dan in het volgende hoofdstuk te belanden bij de koffieboon en de slavenhandel, koffiehuizen, seks, natuurwetten en de Verlichting. Verhalende anekdotiek, wippend op een springveer, hinkstapspringend in tijd en ruimte, zoiets is het ongeveer.

De wereldgeschiedenis leent er zich ook toe, want cultuur is nooit statisch en je merkt dat doorheen de geschiedenis voortdurend culturele toe-eigening plaatsvindt. Als voorbeeld vertelt hij over hummus en de strijd tussen Syriërs, Libanezen en Israëliërs. Bovenal zijn het aangename haardvuurverhalen, én hij geeft tussendoor ook een stevige boodschap mee. Want er zijn nu eenmaal zaken waren we niet om heen kunnen, een boon haalt stikstof uit de lucht, is dus een uitstekende bodemverbeteraar en onmisbare schakel in alle systemen van wisselteelten en heeft een enorm aanpassingsvermogen. Omdat arme mensen geen geld hebben voor vlees, is het hun eiwitbron bij uitstek. Volgens Broekaert formuleerde Umberto Eco dit schitterend: “bonen hebben de wereld gered”.

https://www.atlascontact.nl/boek/de-wereldgeschiedenis-in-twaalf-bonen/

 

De tekst verscheen op de site van BBL op 25 maart 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/vier-duurzame-boerenboeken