donderdag 11 april 2024

We eten ons dood: hoe we met onze landbouw de wereld kunnen redden

Louis De Jaeger



‘Een queeste’ is zonder twijfel het meest gebezigde woord in het boek van Louis De Jaeger; zelfbewustzijn is hem niet vreemd. Een queeste is een zoektocht, meestal een levenstaak; in dit geval een taak die hij zichzelf heeft toebedeeld. 18 worden, de wereld ligt aan je voeten, je nabije omgeving verwacht dat je gaat studeren, en dan vertel je op een familiefeest doodleuk dat je een jaar met je lief naar de VS trekt. Je bent begeesterd door voedsel en vraagt je voortdurend af waarom het zo moeilijk is om iedereen toegang te bieden tot hoogwaardig voedsel.

Je doorkruist het land, praat en bevraagt voortdurend iedereen waarvan je denkt dat zij/hij kan bijdragen tot een zinvol antwoord, van boeren tot kooplieden en professoren. Na een jaar beland je in Zuid-Frankrijk, je zoekt en probeert, en uiteindelijk beland je weer in België. En terwijl je blijft zoeken, verkondig je boodschappen. Hij praat met Marjolein Visser (professor agro-ecologie), Piet Vanthemsche (Boerenbond), drinkt een biertje met Kate Raworth en gaat in gesprek met Vandana Shiva. Het illustreert de kracht van Louis De Jaeger: niemand laat hem op de stoep staan en bovenal, vooroordelen zijn aan hem niet besteed. Hij blijft zoeken. Hij wil met open vizier iedereen beluisteren en met iedereen in gesprek gaan. Leuk is dan ook dat bij mensen die zijn visie niet uitdragen, zoals een pesticidenproducent, hij sakkert als hij niet exact kan duiden wat er onjuist is in het betoog van de gesprekspartner.

Hij verkiest agroforestry, voedselbossen, permacultuur, initiatiefnemers en bezielers. Juist omdat het een queeste is, is hij gevoelig voor mensen die hem een meer filosofische kijk bieden, zoals Kurt Sannen van het Bolhuis. De grond van de zaak? Een goede bodem is het begin van alles, we moeten samenwerken, met elkaar en vooral met de natuur, en mozaïeklandbouw is de weg vooruit. De lijst met geïnterviewden is ronduit indrukwekkend, het verhaal openhartig en vooral authentiek.

https://www.houtekiet.be/nl/louis-de-jaeger

 

De tekst verscheen op de site van BBL op 25 maart 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/vier-duurzame-boerenboeken