donderdag 11 april 2024

Naar een duurzame landbouw in 2040, een nieuw perspectief

 Meino Smit




“Het is eigenlijk verbazingwekkend dat de boeren niet in opstand komen tegen de agro-industrie, de banken, de eigen belangenorganisaties en de industriĆ«le landbouw … Eigenlijk demonstreren de boeren tegen hun eigen belang, zonder dat ze dat beseffen … Je kunt niet zeggen dat een boer minder koeien moet houden en tegelijkertijd zeggen dat Schiphol nog mag groeien.” Drie letterlijke citaten uit het boek van Meino Smit, een boek dat niet gisteren verscheen, maar twee jaar geleden (voorjaar 2022). Het boek formuleert een visie op basis van cijfers, cijfers en nog eens cijfers. Vooral energie houdt hem bezig.

Meino Smit is een wetenschapper met een onderbouwde mening. Hij is ingenieur, behaalde een PhD en is momenteel boer. Hij analyseert en zoekt het mechanisme, schept orde en maakt vakjes, bedeelt elke situatie aan een vakje toe, en becijfert. Op die manier schept hij een systeem met vele schakelaars en kan hij makkelijk becijferen wat er verandert als je aan een bepaalde schakelaar omslaat. Zijn redeneringen zijn meedogenloos juist, hij is trefzeker als een wereldkampioen vogelpik. Hij kiest ook steeds voor een volledig beeld, dus lasten die je afwentelt op een ander (in tijd of ruimte) brengt hij steeds aan je voeten terug. Denk hierbij aan de import van soja, de productie van een tractor elders, van meststoffen, en zo meer. Wat hem echter het meest boeit, is energie. Hoeveel energie stop je in een systeem en hoeveel haal je er uit? Of je die energie er nu in stopt met menselijke arbeid, dierenarbeid of een machine, is niet relevant. Het belangrijkste begrip is de EROEI, de Energy Return On Energy Investment.

Zijn visie op de landbouw 2040 vertrekt vanuit die twee gedachten: breng alles in beeld, ook de maatschappelijke kosten, en kijk naar wat je er in steekt en wat je er uit haalt. Je leest dan ook dingen als kapitaal vervangen door arbeid, beperken van transport, focus op het voeden van de eigen bevolking, zet de grootschalige in- en uitvoer stop. Een ontnuchterend boek.

https://nearchus.nl/nieuws/duurzame-landbouw

 

De tekst verscheen op de site van BBL op 25 maart 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/vier-duurzame-boerenboeken