donderdag 11 april 2024

De gulheid van het land, leven in harmonie met de natuur

 John Seymour


Op de voorpagina van het boek pronkt John Seymour met een wijnetiket van zijn eigen wijn. Hij produceerde die zijn eigen terrein, na veel trial and error, maar vooral met veel ondernemingszin en goesting, genietend van wat het land hem biedt. De oorspronkelijke uitgave, The Fat of the Land, dateert van 1961. In 2023 verscheen een Nederlandse vertaling met als titel De Gulheid van het land. In de jaren vijftig trokken journalist John en pottenbakker Sally naar een afgelegen hutje, stichtten er een gezin en bouwden een boerenbedrijf uit zonder enige kennis vooraf, boordevol energie en enthousiasme. Binnen de kortste keren werd een zelfvoorzienend bedrijf uit de grond gestampt, voorzien van een koe, enkele varkens, een paard, ganzen, eenden, kippen, voederbieten, aardappelen, granen en groenten. Uiteraard volgden ook fruit en druiven en werd ook wijn gemaakt. Hun huis stond open voor velen, waardoor voorraden soms als sneeuw voor de zon smolten.

Het is een Brits verhaal, met dus ook Britse humor, met veel vallen en telkens weer opstaan, met bijvoorbeeld uitweidingen over inmaaktechnieken, aardperen telen opdat de varkens spitten overbodig maken, of de verschillende wijzen waarop een varken moet worden geslacht. Uiteraard zijn tal van inzichten over landbouw, natuur en milieu gewijzigd, de passie gelukkig niet. Het is een no-nonsense verhaal, geen gladgestreken idylle, maar ook en vooral een verhaal dat uitschreeuwt dat, hoe moeilijk het soms ook moge zijn, het leven meer is dan louter overleven. Voortdurend spuit hij opmerkingen over bijvoorbeeld loonslavernij, maar ook dat hij zelf geen slaaf wil zijn van mesthoop en modderveld, over kapitaal, over de maatschappelijke organisatie, over comfort, … en vooral over hoe fier hij is over wat ze samen hebben opgebouwd.

John Seymour heeft velen geïnspireerd. In Vlaanderen heb je zo Boer Peter, die een kantoorjob verliet en een kleinschalige varkensbioboerderij startte. Het boek is wel wat breedvoerig met behoorlijk wat herhalingen. En toch, knippen zou jammer zijn geweest, want het meandert zo mooi over het land. ‘Gulheid’, wat een mooi woord.

https://www.uitgeverijoevers.nl/p/john-seymour-de-gulheid-van-het-land/

 

De tekst verscheen op de site van BBL op 25 maart 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/vier-duurzame-boerenboeken