donderdag 11 april 2024

Handboek ecologisch tuinieren

Geert Gommers, Frank Petit-Jean, Greet Tijskens



Je kijkt in je tuin en bekijkt dan je vingers. Nog geen compost onder je vingernagels, noch in de groeven van je huid? Werk aan de winkel dus. Als je in Vlaanderen ergens moet aankloppen, dan is het wel bij Velt, al meer dan 50 jaar actief als vereniging. Niet vergeten, ecologisch tuinieren doe je niet alleen, hun baseline is niet toevallig ‘samen eco actief’. Velt beschikt over een stevige boekenwinkel, het ‘Handboek Ecologisch Tuinieren’ is hun bijbel, mét een geschiedenis. Eind vorige eeuw verscheen de eerste versie, inmiddels ligt versie 4 voor. Je krijgt meteen een lange lijst van auteurs en medewerkers, een stevige adviesraad en vooral bergen ervaringen mee.

Velt draagt niet enkel ‘samen’ uit als boodschap: het levert een visie en verschaft inzicht. Ook hier één basisgedachte, ‘bedek je bodem’. Naakt is niet besteed aan een slimme tuinier. Ruwweg bestaat het boek uit twee delen. Deel 1 (hoofdstuk 1 tot 8) vertelt het verhaal, daarna volgt de praktische informatie over alles wat eetbaar is en dat je in je moestuin kan kweken. Wat lees je zoal in deel 1? Successie, bodemverstoring, zuurheidsgraad, meststoffen, vruchtwisseling, teeltplan, gereedschappen, jaarlijkse werkzaamheden, beschutting, onkruid, preventie, wieden, combinatieteelt, insectengaas, nachtvorst, bladluizen, engerlingen, springstaarten, …

In het tweede deel lees je alles over krop-, ijsberg-, snij-, pluk-, mol- en andere soorten sla, maar even goed over spinazie, knolselderij, spruitkool, cichorei, erwten, linzen, aardbei, … Alles wat je kan kweken, komt aan bod. Je vindt bijvoorbeeld 12 pagina’s over de aardbei terug. Ze zijn kleinvruchtig of grootvruchtig, en bij die laatste onderscheidt men de eenmaal dragende en de doordragende. Je kiest voor volle grond of onder plastic of glas, je leest over het planttijdstip, de rassen, de uitlopers, het stekken, plantgoed kopen, bemesting, de standplaats, de teeltzorgen en de ziekten en plagen. Wat betekenen schimmels voor je gewassen en hoe ga je er als ecotuinier best mee om? Je leest het hier. 

Een dik informatieboek vereist een uitgebreide inhoudstafel, een zakelijke toon, een systematische aanpak, en liefst wat overzichtelijke tabellen en schema’s. Het boek is de steunpilaar van al hun andere publicaties. Iedere gevorderde groententuinliefhebber vindt er zijn gading, want inderdaad, je vindt er alles.

https://winkel.velt.nu/product/handboek-ecologisch-tuinieren

Verscheen op de site van BBL op 10 april 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/vier-tuinboeken