Bernadette Wörndl
Hoe omschrijf je de geur van een bos na een fikse regenbui? Doordringend? Overweldigend? Natuurlijk? Adembenemend? Bedwelmend? Het is lastig om een ervaring die velen kennen en appreciëren juist te omschrijven. Bossen hebben niet alleen een kenmerkende geur: ze bieden ook een overvloed aan voedsel. De smaak van het bos is een kookboek met een uitgebreide aperitiefsuggestie, namelijk een lange wandeling.
Zoals bij alle kookboeken vind je mooie foto’s van
uitgestalde gerechten. De nadruk ligt op de gerechten, geschikt volgens de vier
seizoenen. Naast de planten is er een klein toetje, een portret van een tiental
planten. Vele gerechten bevatten vooral bosplanten, zoals dennentoppensiroop,
bosbessenkoekjes met melk, brandnetel-ricotta-pizza, vlierbessencompote met
kwarknoedels en ga zo maar door. Maar, het weze helder, in een bos vind je ook
dieren. Ook wildzwijnburger, eendenconfit en reerugfilet staan op de menu.
Juist omdat het een écht kookboek is, vind je weinig informatie over het
verzamelen van het voedsel. Een beukenhout-zalmforel van het kampvuur klinkt
verlokkelijk, maar vereist vooraf veel geduld en geluk bij de visvangst, het
zagen van de juiste boom, het klieven en drogen van het hout en ga zo maar
door. Kortom, een mooi boskookboek met wandeling vooraf, waarbij je nu en dan
best een lokale supermarkt kiest.
https://noordboek.nl/boek/de-smaak-van-het-bos/
Verschenen op de site van BBL op 1 oktober 2024
https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/zeven-bosboeken-voor-zeven-bosweekdagen