woensdag 9 oktober 2024

De smaak van het bos, verzamelen, beleven, ontdekken, genieten

Bernadette Wörndl


Hoe omschrijf je de geur van een bos na een fikse regenbui? Doordringend? Overweldigend? Natuurlijk? Adembenemend? Bedwelmend? Het is lastig om een ervaring die velen kennen en appreciëren juist te omschrijven. Bossen hebben niet alleen een kenmerkende geur: ze bieden ook een overvloed aan voedsel. De smaak van het bos is een kookboek met een uitgebreide aperitiefsuggestie, namelijk een lange wandeling.

Zoals bij alle kookboeken vind je mooie foto’s van uitgestalde gerechten. De nadruk ligt op de gerechten, geschikt volgens de vier seizoenen. Naast de planten is er een klein toetje, een portret van een tiental planten. Vele gerechten bevatten vooral bosplanten, zoals dennentoppensiroop, bosbessenkoekjes met melk, brandnetel-ricotta-pizza, vlierbessencompote met kwarknoedels en ga zo maar door. Maar, het weze helder, in een bos vind je ook dieren. Ook wildzwijnburger, eendenconfit en reerugfilet staan op de menu. Juist omdat het een écht kookboek is, vind je weinig informatie over het verzamelen van het voedsel. Een beukenhout-zalmforel van het kampvuur klinkt verlokkelijk, maar vereist vooraf veel geduld en geluk bij de visvangst, het zagen van de juiste boom, het klieven en drogen van het hout en ga zo maar door. Kortom, een mooi boskookboek met wandeling vooraf, waarbij je nu en dan best een lokale supermarkt kiest.

https://noordboek.nl/boek/de-smaak-van-het-bos/

Verschenen op de site van BBL op 1 oktober 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/zeven-bosboeken-voor-zeven-bosweekdagen