Een beknoptere versie van de tekst werd gepubliceerd op de site van BBL op 22/07/2021
Carolyn Steel
Kan je na “De Hongerig Stad” nog een (beter) boek schrijven over hoe voedsel ons beheerst? Carolyn Steel slaagde schitterend in de haarzelf opgelegd opgave, in Wat gaan we eten? Sitopia: hoe goed eten de wereld kan redden.
In de eenentwintigste eeuw worden we geconfronteerd met een
veelvoud aan levensbedreigende uitdagingen. Die kunnen we oplossen door groots
te denken, directe actie en mondiale samenwerking. Steel voegt daar
uitdrukkelijk aan toe “en filosofie”. We moeten ons belangrijke vragen durven stellen,
zoeken naar oorzaken en patronen, naar verbanden en bedenken welke keuzes we
met z’n allen maken. Steel richt zich op voedsel omdat het het krachtigste
medium is om de wereld te veranderen. We vinden het normaal dat er continu
voedsel beschikbaar is en zijn vergeten waar het vandaan komt en hoe moeizaam
het soms tot stand kwam en welk effect het op ons heeft.
Zonder noten en literatuurlijst telt het boek ruim 400
pagina’s, maar Steel verveelt nooit, integendeel. Carolyn Steel schrijft over
een onderwerp waar iedereen dagelijks mee bezig is. Ze hanteert een eenvoudige
taal, en beheerst het onderwerp meesterlijk. Ze geeft de lezer voortdurend het
gevoel alles te weten over voedsel, alle boeken en studies te hebben doorploegd
en ze baseert zich regelmatig op meta-analyses. Ze verwijst en citeert graag en
gebruikt veelvuldig quotes.
Leestips.
Susanova publiceerde juni 2021 een dossier onder de titel “future food”. Het biedt een
tiental concrete voorbeelden hoe bedrijven inspelen op de wijzigende
voedseltrends. Wat doet bijvoorbeeld Ikea, Carlsberg, Vandemoortele concreet?
Boeiende verhalen. Judith Ketelslegers reikt een helpende hand om
voedseloverschotten te beperken. Tellen kan helpen, en daarom lanceerde ze Foresightee, inmiddels een
initiatief dat op veel appreciatie oogst (trend, knack, vito, vlaio, …).
https://www.meulenhoff.nl/producten/wat-gaan-we-eten-9789029094535