maandag 26 juli 2021

Rewriting architecture 10 + actions

 

Floris Alkemade, Michiel van iersel, Mark Minkjan en Jarrik Oudburg (eds)


Rewriting architecture 10 + 1 actions, tabula scripta van Floris Alkemade, Michiel van Iersel, Mark Minkjan & Jarrig Oudburg is een kijk-, blader, mijmer- en opinieboek. Als je langs een stapel boeken loopt, is het lastig om boeken van uitgeverij Valiz te mislopen, ze hebben een eigen stijl. Rewriting architecture heeft een originele vormgeving en ademt een moderne sfeer uit, met veel aandacht voor details, aantrekkelijke bladspiegel, veel informatie en toch niet te druk, veel foto’s en haarscherpe tekeningen, de tekst in het zwart, aangevuld met een nadrukkelijk aanwezig rood, een losse kaft die je kan openklappen als heuse poster en gelijktijdig de rug ontbloot zodat je in één oogopslag de hoofdstukken kan inschatten, veel foto’s, verhelderende tekeningen,… Een vorm die in Nederland trouwens in de prijzen viel.

Ruimtelijke ontwerpers lopen steeds tegen dezelfde vraag aan, onafhankelijk van de schaal of het onderwerp. Alles eerst slopen en starten van een wit blad (tabula rasa) of omgaan met wat er is (tabula scripta). Tabula scripta vereist dat je eerst de actuele ruimtelijke inrichting onderzoekt, de bestaande waarden en functies evalueert, selecteert en valoriseert en er nieuwe functies en/of betekenissen aan toevoegt, wat leidt tot een geactualiseerde ruimtelijke inrichting.

Het boek is het resultaat van vijf jaar werk en bundelt de gedachten van tientallen deskundigen, geordend in elf onderwerpen, zoals bijvoorbeeld “verborgen kwaliteiten”, “symbiotische ruimtes”, en “herstarten”. Rewriting architecture doet twee dingen gelijktijdig: het prikkelt om na te denken over de inrichting van onze (mondiale) ruimte en biedt tal van concrete oplossingen. Er is, uiteraard, niet één maar heel veel mogelijke oplossingen. Kies je voor het geheel of voor een deel, werk je van binnen naar buiten of nét andersom? Wat is de relatie tussen plekken en gebouwen? Kies je voor inbreiding? Herbegin je? Kies je voor verdichting? Over één zaak moet je niet twijfelen, we hebben genoeg gebouwen. Je kan het geheel of fragmenten lezen en de redactie biedt je de ruimte om het zelf anders in te vullen. Een boek (in het Engels) om diverse malen vast te pakken, telkens iets nieuws te ontdekken en te overdenken.

https://www.valiz.nl/publicaties/rewriting-architecture.html


De tekst werd gepubliceerd op de site van BBL op 22/07/2021

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/6-boeken-voor-je-reiskoffer?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Twintigvijftig+210726