woensdag 14 juli 2021

De steenuil

 Ronald van Harxen en Pascal Stroecken

 

 


Een erg toegankelijk boek over de steenuil, maar vooral over de mens achter het dier. Dat de steenuil fascinerend kan zijn, wordt rijkelijk aangetoond.

Het boek over de steenuil is schijnbaar een klassiek dierenboek. De basis is onderzoek (meer dan 25  jaar) en je leest over uitzicht, vindplaatsen, aantallen en verspreiding, voedsel, beschikbare meetgegevens en voortplanting. De feiten over de steenuil zijn in dit geval maar het halve verhaal. Het échte verhaal gaat over de mensen die door de steenuil geïntrigeerd worden. Opmerkelijk is het verschil met andere dieren. Je kan bijvoorbeeld gefascineerd worden door zwaluwen, maar zwaluwen zien je niet eens staan. Steenuilen kijken naar je, tolereren je als je in de buurt bent en houden je in de gaten,… en je mist je steenuil als ze niet op haar vaste plaats zit. Behoorlijk wat mensen bejegenen steenuilen op een vergelijkbare manier als huisdieren.

De interesse voor steenuilen is niet nieuw. Op een Griekse munt van 510 voor Christus werd reeds een afbeelding van een steenuil gevonden. Merkwaardig is dat in de middeleeuwen men zowel domheid als sluwheid aan de steenuil toeschreef. En verder was de steenuil inspiratiebron voor Tijl Uilenspiegel. Sommigen kennen aan een steenuil een erotische betekenis toe. Intussen dringt de steenuil ook door in ons voedsel, zoals een bier of chocola.

Aangenaam is dat het beeld van de traditionele natuurbeschermer doorprikt wordt. Niet enkel jonge mannen komen aan bod maar vrouwen ( bv. De Brabantse Uilenvrouwkes, met zwarte T-shirts met het woord ‘’uilenvrouwke’’ op), jongetjes (twee donzige bolletjes in de handen) en meisjes (een doos jonge uilen dragend), maar ook opa’s (een holle boom herstellend opdat de steenuil opnieuw kan nestelen) en oma’s (uiltje in de hand). Allemaal brengen ze hun verhaal en vertellen ze hoe ze van hun steenuil(en) houden.

Het boek speelt zicht grotendeels in Nederland af, met enkele (kleine) uitstapjes naar Vlaanderen. In België komen trouwens heel wat meer steenuilen voor dan in Nederland. Het boek is goed geïllustreerd. Het bevat heel wat korte verhaaltjes als tussendoortje. KNNV gaf het uit, de auteurs trokken diverse sponsors aan.

26/1/2012, geactualiseerd 01/2022 

 

https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.336514182.html/de-steenuil/

 

https://knnvuitgeverij.nl/artikelen/webshop.html