dinsdag 27 juli 2021

het is allemaal de schuld van de Chinezen

 



 

Een beknoptere versie van de tekst werd gepubliceerd op de site van BBL op 22/07/2021

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/6-boeken-voor-je-reiskoffer?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Twintigvijftig+210726


Tine Hens

De opendeurdagen van de horeca spelen verlenging na verlenging. Ontlading lonkt terwijl het penaltyspook als een dreigende sniper op de loer ligt. Het is niet ongebruikelijk dat er tijdens die ontlading ongenuanceerde uitspraken oprispen. Klimaat komt dan snel in beeld, vooral omdat klimaat voortdurend gekoppeld wordt aan wat je niet (meer) mag. Autorijden, veel vlees eten, vliegen, zwembad verwarmen, veel kleren kopen,  grote raampartijen in je huis plaatsen, je tuin verharden, en ga zo maar door. Gesprekken ontaarden snel in gestapelde dooddoeners en wat heen en weer geroep. Tine Hens geeft je feiten en vooral een stapel prikkertjes waardoor je de "onzindooddoeners" van de anderen genadeloos kan doorprikken. Succes verzekerd. Opmerkelijk, in de berichtgeving van de overstromingen van midden juli 2021 wijzen inmiddels alle media naar de klimaatverandering als (vermoedelijke) oorzaak.

Tine Hens is een échte, een échte journaliste. Vraag aan een immo-specialist wat de drie belangrijkste criteria zijn van onroerend goed en het antwoord luidt steevast: “de ligging, de ligging en de ligging”. Vraag het aan een journalist en het antwoord luidt: “feiten, feiten en feiten”. Feiten verzamelen eist controle, controle en controle. Bovendien heeft ze een mening, gebaseerd op de feiten. Niet allen feiten verzamelen en toetsen behoort tot haar vaardigheden, ook het vertellen van een verhaal.

De aanleiding voor het boek was de bagger die ze over zich hen kreeg na een TV-optreden. Ze besloot om dieper te graven, meer inhoud te zoeken, (nog) betere onderbouwing te vinden, en slaagde in haar opzet. De klimaatcritici deelt ze op in klimaattwijfelaars, klimaathaters, klimaatsussers, klimaatrelativisten, klimaatvertragers en klimaatfatalisten. Ze brengt tien verhalen, elk met een idiote klimaatuitspraak als kapstok, zoals “technologie zal ons redden”, “het is te duur”, “het is te laat”, “niet het klimaat is het probleem, wel de overbevolking” enz. Telkens gaat ze te rade bij wetenschappers en je ontmoet tal van bekenden tijdens haar intellectuele trektocht zoals bijvoorbeeld Monbiot, Lynas, Röckstrom, Hawken, … Ze beschrijft haar zoektocht, scheidt “zinvol” van “onzin”, en trekt heldere, niet-weerlegbare besluiten.

Tine Hens brengt feiten, verpakt in een verhaal en een onderbouwd boodschap. Helder, open, eerlijk, onderbouwd. Bij de les blijven is wel een vereiste.

 

https://www.epo.be/nl/ecologie/4019-het-is-allemaal-de-schuld-van-de-chinezen-9789462671928.html