dinsdag 27 juli 2021

De ontdekking van de natuur

 




De tekst werd gepubliceerd op de site van BBL op 22/07/2021

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/6-boeken-voor-je-reiskoffer?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Twintigvijftig+210726


Hans Mulder

Corona wijzigde voor bijna iedereen het levensritme. Voor Hans Mulder was dat niet anders. Hij is een historicus met een uitzonderlijke positie, namelijk: bibliothecaris van de Artis-bibliotheek in Amsterdam en conservator Natuurlijke Historie van het Allard Pierson Museum. Hij maakte gebruik van het verplichte huisarrest om zijn verhalen neer te schrijven. Hij vertrekt van een gigantische stapel boeken, tekeningen en prenten, schikt ze, legt uit, verklaart en voegt een rode draad toe.

Het verhaal van “De ontdekking van de natuur” begint in Neurenberg in 1493 en voert de lezer langs alle intellectuele hoogtepunten in de schier eindeloze zoektocht naar de natuur. Hoe is de natuur ontstaan, wat betekent het voor ons, hoe gaan we ermee om, welke ordening en schikking hanteren we en waarom? Linneaus, von Humboldt,… Maak je geen illusies, dé ontdekking zal je niet lezen, wel een aaneenschakeling van 20 intrigerende verhalen die duiding bieden bij de chaos aan puzzelstukken uit het verleden.

Hij heeft alles om een schitterend boek te maken. Toegang tot exclusieve informatie, voeling met het verleden (hij is opgeleid als historicus), een begenadigd verteller en schrijver, en een intellectueel. Hij legt verbanden en beseft dat het verhaal nooit juist en nooit af is. Elke ontdekking kan leiden tot vele nieuwe onzekerheden. Een zeldzaam boek boordevol authentieke schoonheid.

Het resultaat is een boek dat in elke bibliotheek, hoe klein ook, een plek meer dan waard is.

https://www.terralannoo.nl/nl/de-ontdekking-van-de-natuur