zondag 28 november 2021

Het orakel van de bosnimf

 Het orakel van de bosnimf,





Hans van Dijck

Van Dijck schrijft graag en veelvuldig korte stukken en standpunten, en verschijnt regelmatig in tv-programma’s als huisbioloog. Een boek is wel wat anders. Hij kiest meteen voor een stevig volume (280 p). Belangrijkste voordeel is dat hij van taal houdt en dat merk je. Bovendien, hij is belezen: filosofie, geschiedenis, schilderkunst en techniek zijn nooit ver weg. Momenteel gaan wetenschappers uit van ongeveer 180 000 gekende vlindersoorten en één ervan, de Pararge aegeria,  het bont zandoogje, speelde en speelt een hoofdrol in het leven van Van Dijck. Aegeria was de beschermgodin van Rome en een bosnimf, een wijze, mythologische raadgeefster van de koning.

Het boek bevat drie inhoudelijke lijnen, maatschappelijke boodschappen toegespitst op het natuurbehoud, gedragsstudies toegespitst op vlinders en persoonlijke ervaringen. Knap is de wijze waarop hij de drie lijnen vervlecht tot een geheel. De persoonlijke toets (zijn persoonlijke contacten met boer Gust, zijn boterhammetjes bij moemoe, het bouwen van een vlinderserre met vader, studentikoze fratsen) en zijn grappige anekdotes maken het boek aangenaam om lezen. Hij houdt van understatements, kan onvoorstelbaar gefascineerd zijn door details en is een openhartig verteller. Dat geeft het boek een positieve toonaard.

Voortdurend wil hij allerlei zaken die hem verwonderen ontrafelen, liefst stapsgewijs. Hij vertelt bijvoorbeeld over de rol van kleuren bij de partnerkeuze, de “oogjes” op de vleugels, trekvlinders, warmtecamera’s voor temperatuurmetingen, vleugels als zonnepanelen en het geluid van vlinders. Hij gaat ervan uit dat kennis leidt tot inzicht en inzicht leidt tot begrip. Maar, hij is en blijft een echte professor en vraagt continu aandacht. Dat komt onder meer tot uiting bij de beschrijving van zijn talloze experimenten: hij legt ze telkens haarfijn uit, maar ook volledig. Als lezer begrijp je het enkel als je alle details beheerst. Ook speelt hij graag met vaktermen (die hij mooi uitlegt) zoals bijvoorbeeld chemische ecologie, protandrie, dimorfisme, laterale en dorsale zonners, perceptiebereik en antropomorfisme. Als je wil weten wat al die dingen betekenen: lees het boek!

 

https://www.lannoo.be/nl/het-orakel-van-de-bosnimf

De tekst verscheen op de site van BBL op 26 november 2021.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar