zondag 28 november 2021

Het wolvenboek

Het wolvenboek, over de oerwolf, weerwolven, de wandelwolf




Pieter Feller en Louize Perdieus

Een tiental herten, een jonge koe, een pony en ga zo maar door. Er vielen zelfs woorden als “te betreuren”, een authentieke begrafenissfeer werd opgerakeld, een stille wake georganiseerd met duizenden deelnemers en een wolvenfietsroute met grote foto’s van verscheurd vee uitgezet. In Noord-Limburg sluipt het gevaar, bij nacht en ontij, jagend in groep en beschermd door de regelgeving.

 

Onlangs werd zelfs een roedel van 10 wolven gespot, net geen voetbalteam. Maar wel voldoende voor een wielerteam. Fantasie? Binnenkort is het weer zover, de voorjaarsklassiekers komen eraan en de vanuit West-Vlaanderen gefinancierde ploeg van Deceunick- Quick-Step zal wellicht beeldbepalend zijn. Ze noemen zichzelf “The Wolfpack”, samen strijdend, steeds kiezend voor het geheel, steeds zoekend naar de overwinning voor het team, als een perfect georganiseerde roedel. Om maar te zeggen: wolven en hun eigenschappen worden erg uiteenlopend in beeld gebracht. Soms worden wolveneigenschappen gevreesd, dan weer bejubeld. Hoe kan het dat hetzelfde dier leidt tot afschuw en appreciatie? 

 

Pieter Feller zorgde voor de tekst en Louize Perdieus voor de illustraties. Ze hebben zonder twijfel veel tijd gedeeld. Het samenspel tussen woord en beeld is ronduit bekoorlijk. Het boek is ontwapenend. Zoals Hans van Dijck graag predikt “kennis leidt tot inzicht en inzicht tot begrip”. Waarom adoreert de ene mens een wolf en de andere niet, of nog scherper, waarom adoreert een mens soms een eigenschap van een wolf en soms niet? Het boek bevat feiten, spreekwoorden, verhalen, weetjes en broodje-aapverhalen. De doelgroep zijn kinderen van 10 tot 14, goede informatie reik je nu eenmaal best jong aan. Vooral de verhalen zijn schitterend. Neem nu het verhaal over het inzetten van getemde wolven als hulpje bij de jacht, verteld vanuit het standpunt van een jonge wolf waarbij de mensen voor wie hij moet werken (andere dieren opsporen en opjagen) systematisch ‘tweepoters” worden genoemd, een prachtig voorleesverhaal dat er toe kan bijdragen dat er later begrip is.

 

https://www.lsamsterdam.nl/boek/het-wolvenboek-1/


De tekst verscheen op de site van BBL op 26 november 2021.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar