Marcel De Cleene
verscheen op 28 oktober 2021 op de site van BBL
https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/het-vernuft-van-planten-marcel-de-cleene
Eén van de taken van professoren is de overdracht van kennis. Ze onderwijzen studenten, geven lezingen, schrijven artikels en nemen deel aan debatten. De ene professor verkiest vooral de universiteit als werkgebied, wat meer besloten dus, de ander verkiest ook de publieke arena. Professor Marcel De Cleene is een plantenfysioloog. Hij publiceert veelvuldig boeken. Als professor-emeritus kan hij zich volop toeleggen op zijn passie. Zijn jongste twee boeken hebben alvast verleidelijke titels, namelijk “Vergeten toepassingen van planten” en “Het vernuft van planten”.
Samen met het boek “Vergeten toepassingen van planten” werd “Het vernuft van planten” op de markt gebracht. In de inleiding lees je hoe fotosynthese werkt, wat osmotische waarde is, wat een spore is, wat zaadplanten zijn, wat het verschil is tussen bedekt- en naaktzadigen, maar ook dat aanpassing de stelregel is om te overleven. Verder lees je over het cambium, bast-, kurk- en houtcellen, vaatbundels, sclerenchym, collenchym, celmembraan, de rij van Fibonacci, logaritmische spiraalstructuren, turgordruk,… vleesetende planten, parasieten, zonnepanelen en veel meer. Net als in het andere boek, is informatie aanreiken het primaire doel.
De taal is éénduidig, de informatie is in een strak systeem geordend, de tekeningen zijn helder, mythes worden ontkracht en er wordt uitgelegd hoe planten mensen inspireerden (voor uitvindingen als beton of zweefvliegtuigen). Ook spectaculaire fait divers krijgen aandacht, zoals bijvoorbeeld dit: het zaad van Maria’s boon kan tot 9.500 km ver op zee drijven. Net als in “De Naturalis Historia, vergeten toepassing van planten” is nauwgezetheid en wetenschappelijke precisie uitermate belangrijk. Soms helt het ook hier wat veel over naar het overdragen van alle kennis, en brengt dit de leesbaarheid in gevaar. Een mechanisme beschrijven en illustreren met veertig plantensoorten, telkens met de Nederlandse naam gevolgd door een noot. Onder de kop “noten” vind je dan achteraan voor elke plant telkens de Latijnse naam. Het is juist, het is wetenschappelijk correct, maar een beetje van het goede te veel. Wellicht kijken vooral studenten reikhalzend uit naar zo’n boek .
https://www.bornmeer.nl/winkel/het-vernuft-van-planten/