zondag 28 november 2021

Het nieuwe kookboek

Het nieuwe kookboek



Mieke Vervecken-Pieters

Om dat ene kookboek, dat na diverse erfenissen centraal in je kookboekenrek staat, uit je huis te krijgen, heb je wellicht een moker nodig. Verpulver het. En de balletjes met tomatensaus dan? Je maakt beter plaats voor een andere aanpak. Je kiest “het nieuwe kookboek”. Mieke Pieters glimlacht ontwapenend op de voorpagina. Het is een ronduit indrukwekkend kookboek. Het is dan ook veel meer dan een kookboek. Ze heeft haar levenswerk in de markt gezet.

Net als andere kookboeken staat het vol met recepten, huiswerk dus. Merkwaardig: er stond geen “grote machine” achter haar, met fotografen, redacteuren, beeldverwerkers. Nee, alles zelf doen luidt de boodschap en het onhaalbare haalbaar maken. Op kwaliteit wordt niet ingeboet, uiteraard blijft de boodschap intact. Duidelijke, mooie foto’s, hoogwaardig papier, heldere tekst en een ingrediëntenlijst. Bloemkoolroomsaus staat er naast humussaus, tofoesaus en chilisaus. En verder is er aandacht voor de prijs, de beschikbaarheid van ingrediënten, de haalbaarheid en de vereiste tijd. Kortom, het doorgeven van kennis en ervaring.

Maar het boek is veel meer dan het zoveelste kookboek in de zoveelste rij. Ze organiseert ook kookcursussen en de vraag naar een handboek dook voortdurend op. Belangrijkste is dat ze de drijvende kracht is achter “de natuurlijke kookschool”. Ze draagt een maatschappelijke visie uit waarin woorden als respect, bio, boeren en duurzaam voortdurend opduiken. Voedsel maakt deel uit van je kijk op het leven en vertelt hoe je in het leven staat.

 

http://www.issshiatsu.be/het-nieuwe-kookboek/


De tekst verscheen op de site van BBL op 26 november 2021.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar