zaterdag 27 november 2021

ABC van het klimaat

 ABC van het klimaat




Ilse van Dienderen, Amber Paris, Hugo van Dienderen

Van oudsher achten pubers het hun taak om hun ouders herop te voeden. Sinds enkele tientallen jaren werd die nobele taak in de Westerse wereld ongevraagd uitgebreid met het heropvoeden van grootouders, wat meestal nog lastiger is. In Vlaanderen is er echter niets om je zorgen over te maken: voor grootouders is alles immers ‘geregeld’. Via een nobele 3% schenkingsrechten kunnen stapels gekleurd papier probleemloos tussen generaties worden geschoven, indien gewenst zelfs met het overslaan van één generatie. En hoe zit het dan met milieu, gezondheid, toekomstperspectief, het uitsterven van dieren en de klimaatcrisis?

Niet iedereen wacht op de overheid om zaken in beweging te brengen. Sinds enkele jaren is er de beweging “Grootouders voor Klimaat”. Wat ontbrak, is een handboek. Inmiddels ligt dat er, uit het hart geschreven en aan gezond verstand getoetst, gemaakt door drie generaties. Grootvader Hugo Vandienderen was leerkracht, journalist en parlementslid, dochter Ilse van Dienderen is bio-ingenieur, werkte bij diverse besturen en is actief als politica en kleindochter Amber Paris is leerkracht en politica. De inhoud gaat over alledaagse dingen, de dingen des leven. Het bundelt zaken die je doen en laten de hele dag kruisen, en springt van koffie over cargofiets naar Alpen, burgerparlement, dakboer, fake news, Leuven 2030,  Merckx en Nieuw-Zeeland. Het boek is informatief en prikkelt om zelf kleine zaken te wijzigen in je eigen leven. Met voorbeelden geven de auteurs aan hoe ook jij een verschil kan maken. De kwetsbaarheid van het boek is dat het erg tijdsgebonden is. Je houdt het daarom best binnen handbereik aan de keukentafel. Het combineert engagement met stevige argumenten, degelijke cijfers en ervaring. En vooral, solidariteit tussen generaties.

https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/abc/#:~:text=Het%20ABC%20van%20het%20Klimaat,climate%20justice%20en%20de%20oceaan.

De tekst verscheen op de site van BBL op 26 november 2021.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bbls-boekentips-voor-een-beter-eindejaar