dinsdag 24 januari 2023

Apate spreekt

 Alicia Gescinska



‘Het sterrenstelsel is ontstaan uit melk die uit een hemelse koe vloeit. De vier poten van die koe staan op de vier hoeken van de aarde.’ Een zin, ergens in het midden van het boek, die Alicia Gescinska toewijst aan de oude Egyptenaren. De uitspraak illustreert Gescinska’s centrale gedachte, alles draait om tijd en waarheid. Tijd is ruimte, dus ruimte kan je schrappen.

Voor het boek(je !) plaatst Geschinka, een filosoof, zichzelf even buiten het filosofenclubje en fileert haarfijn hun gedrag. Ze proberen de wereld te begrijpen, ze weerleggen graag hun collega’s, ze willen steevast vernieuwde inzichten aanbrengen en dat telkens in een ultieme zoektocht naar de waarheid, net als kleine kinderen op een paardenmolen de floche willen grijpen.

Geschinka toont aan dat de leugen belangrijker is dan de waarheid. Een klein boek (12 cm X 17 cm), een auteur die houdt van taal en bulkt van de filosofische inzichten, feilloze redeneringen op zet en nu en dan graag een kwinkslag uitdeelt. 45 minuten leespret gegarandeerd. Nog nooit met zo veel plezier een boek volledig herlezen.

https://www.debezigebij.nl/boek/apate-spreekt/

 

zie ook

https://jvdboek.blogspot.com/2022/02/denkers-van-vandaag-voor-de-wereld-van.html