dinsdag 25 mei 2021

Duurzaam handboek voor de luie tuinier

 

Duurzaam handboek voor de luie tuinier

In 10 stappen meer natuur in je tuin of op je balkon

 

Loethe Olthuis

 

Een intrigerende titel. Wie kiest er nu niet voor én duurzaam én bijna geen werk? Is er een beeld aanlokkelijker dan “hangmatliggen in een duurzame tuin”?

Het is geen boek met een neutrale, zakelijk toon, nee, het gaat over een maatschappelijk engagement en het maken van keuzen. Het boek leest als een uitgave van een NGO. Het boek focust op principes en vult ze concreet in.

Het is een leuk boek met eenvoudige tekeningen. Er wordt intens ingezet op eenvoudige, haalbare ingrepen. De inhoud is opgedeeld in 10 stappen, gaande van “weg met die tegels” tot “maak een smultuin (of smulbalkon)“. Je leest over een buienborder (wadi), pimp je balkon, lekker nat, het mysterieuze mulchen, zaden verzamelen bij je vrienden, biobollen voor de bijen, hommelkoninginnenwinterpaleis, zwetende bomen, kleine zelfstandigen, snoeistop, spitstop, doodsbedreigingen, bonenmest, …  Het boek heeft een positieve toon, bevat geen ellenlange teksten, veel titels en kaderstukjes.

Wat écht opvalt, is de taal. Het is een vlotte schrijftaal, regelmatig flirtend met spreektaal, soms bijna een laconiek toontje. Regelmatig duiken taalflarden op die in Vlaanderen ongebruikelijk zijn, zoals “strak en gelikt”, “je moet echt even aan de bak”, “aan gort slaan”, “milieustraat”, “boerensloot”, enz. Leg er bovendien het voorwoord naast, dan is er geen discussie over mogelijk, het boek is gericht op Nederland. 

https://www.spectrumnonfictie.nl/producten/duurzaam-handboek-voor-de-luie-tuinier-9789000372300