zondag 16 mei 2021

het nieuwe moestuinieren

 



Het nieuwe moestuinieren, natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel

Hans van Eekelen/ Groenmoes

 

Dat niet alle Nederlanders uitblinken in bescheidenheid is een open deur intrappen. Maar wat te denken van de eerste zin van het boek, weliswaar in het voorwoord, “dit is een gouden boek voor iedere moestuinier.” Als je het letterlijk zou nemen dan kom je, omwille van de riante omvang en gewicht van het boek, aan een marktwaarde uit van meer dan één miljoen euro. Of nog, het voorwoord is één lofbetuiging. Terecht? Het boek bekleedt een aparte plaats in de tuinboekenwereld. Je vindt er (bijna) alles. De sleutelwoorden: informatie en opsomming.

Het is een encyclopedie. Je vindt informatie over (ongeveer ?)  alles wat van ver of dichtbij met een tuin te maken heeft of in verband kan worden gebracht. Alles wordt geschikt op basis van het alfabet. Een opsomming, dwars door het boek, illustreert de verscheidenheid van de toegelichte begrippen. Andijvie, Brabantse wal, collectietuin, dagelijkse voedingsrichtlijn, E-nummer 202, flageolet, genenbank, heermoes, illegaal tuinieren, jaarmarkt, kers, koudekiemer, lycopeen, moestuinforum, natuurwinkel, oogsten in juli, palletmoestuin, quinoa, rabarber, slow gardening, teeltplan, ugly food, velt, witlof, yacon, zelfoogstmoestuin. Kortom, je kan er ongeveer alles vinden over een tuin. Het opnemen van begrippen zoals bijvoorbeeld “moestuinforum”, “slow gardening”, een lijst van jaarmarkten, pop-up restaurant, … maakt het boek ook een beetje tijdsgebonden.

Er staat héél véél tekst in het boek, in een klein lettertype. Over de aardappel vind je bijvoorbeeld 20 pagina’s. De informatie werd opgedeeld in algemene informatie, teeltinformatie, teelttip, rassen, bewaartip, bereidingstip, informatie per ras, opinie, praktijkverhaal en praktijkvraag. In de rubriek “teelttip” vind je niet 1 tip, maar 44 tips, zoals bijvoorbeeld de keuze voor voedingswaarde, voorkiemen, vroege en late aardappelen, vroegheid vervroegen, bestrijding coloradokever, … Meest in het oog springend (en indrukwekkend !) is zonder meer de tabel over de rassen. Voor 52 rassen worden 10 criteria aangegeven, zoals bijvoorbeeld vroegheid, schilkleur, vleeskleur, grondsoort, … Om de informatie beter te ontsluiten, worden kleuren gebruikt. In het boek staan tientallen vergelijkbare tabellen, zoals over bijvoorbeeld éénjarige bloemen, boonsoorten, soorten doperwten, paprika’s, … maar ook over pH-waarden, jaarmarkten,  … Lees je nu en dan graag een brokje tekst? Ook dat kan met bijvoorbeeld een verhaaltje over Linnaeus en het belang van geslachtskenmerken bij planten, een makkelijke moestuin enz.    

Zoals het hoort bij een echte encyclopedie werden heel veel inspanningen geleverd om de informatie zo gemakkelijk mogelijk te ontsluiten. Je vindt bijvoorbeeld achteraan een volledige woordenlijst, een lijst van praktijkverhalen, een lijst van praktijkvragen, een lijst van groente-, fruit-, kruiden- en bloemeninformatie, en (uitgebreide !) lijst van geraadpleegde en aanbevolen literatuur, een lijst van geraadpleegde websites, een lijst van reeds eerder verschenen Groenmoespublicaties en een lijst van partners van Groenmoes. De foto’s en illustraties werden gekozen in functie van de tekst. Sporadisch vind je een paginagrote foto met een krachtige uitspraak zoals bijvoorbeeld “een moestuin langs de snelweg levert fijn stof tot nadenken”. Kortom, je vindt (bijna) alles over een tuin. Voor het omschrijven van het maakproces van het boek worden best termen als “monnikenwerk” en “engelengeduld” gebruikt. Het boek kan echt van goud waard zijn voor een gevorderde moestuinier die tijdens lange winteravonden zich graag verdiept in moestuinkennis.  

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/praktijkboek-het-nieuwe-moestuinieren-1.html

Verscheen op de site van BBL op 10 april 2024

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/vier-tuinboeken