woensdag 26 mei 2021

De geknipte leidraad

 

De geknipte leidraad bij de keuze van je tuinboek(en)                                                                                                                                                  


Op de site van BBL verscheen op 26/5/2021 de inleiding én verwijzing naar deze tekst.

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/een-kleine-biologische-moestuin-arthur-mott

                                                                                                       

In de boekenrubriek van BBL werd gekozen voor het boek “een kleine biologische moestuin” van Arthur Motté en uitgegeven door KNNV. Een moeilijke keuze. Inhoud, passie en ontwapenende eenvoud. En toch waren er heel veel andere keuzes mogelijk. Een leidraad door het Nederlandstalige tuinboekenlandschap.

Als je boeken met de nieuwsberichten van afgelopen jaar vergelijkt, valt op dat er het afgelopen jaar een opvallende gelijkenis was tussen de nieuwsberichten en boeken. Je kan van beide drie soorten onderscheiden. Nieuwberichten: corona, sport en weer; boeken: koken, tuin en andere. En zoals steeds zijn grenzen voor discussie vatbaar en zijn er grensgevallen. Of nog, de verborgen criteria van de zoekmachines sturen je soms kompasloos een woestijn in. Surf naar een grote Nederlandse webwinkel en voeg de woorden “boek” en “tuin” in, en je krijgt …31 504 resultaten. Als je alle tuinboeken gelezen hebt die in mijn blog staan, heb je er nog steeds meer dan 31 480 door te nemen. Er zijn dus zonder twijfel eenvoudiger opdrachten dan het kiezen van het ultieme tuinboek dat iedereen verkiest. Voor een selectie van een tiental recentere tuinboeken, kan je op de blog terecht, aangevuld met enkele oudere boeken. Wat zoek je? Bomen, bloemen, fruit, groenten, werk, een kalender, eten, een ontwerp, kunst, de onderwereld, vogels, kippen, boomhutten, tuinontwerpers, tuinaannemers, plantenkwekerijen, … En is je tuin groen, smaakvol, geheim, inspirerend, gemakkelijk, klein, vergeten, barstensvol, hapklaar, ecologisch, biodynamisch, jungle, …Voor het duurste tuinboek mag je meer dan 500 euro neertellen. Alles begint dus bij jezelf, hoe je het woord “tuin” invult en wat je wil weten. Enkele wegwijzers doorheen het tuinboekenlandschap.

 

Wat het meest opvalt, is dat bijna geen enkele auteur aandacht besteedt aan het woord “tuin”. Blijkbaar weet iedereen wat dit is, net alsof het deel uitmaakt van de eindtermen van het kleuteronderwijs. Loethe Olthuis stelt in haar boek “duurzaam handboek voor de luie tuinier”, verwijzend naar een enquête van het Algemeen Dagblad, dat meer dan 75 % van de Nederlanders een tuin heeft. Meer dan driekwart ???  70% er van is betegeld of verhard. Is het dan nog een tuin, en wat is dit nu precies?  Eén van de weinigen die het woord “tuin”omschrijft, is Dennis Moet in zijn boek “ontsloten tuin”. Juist omdat er zo weinig aandacht aan wordt besteed, blijf ik er even bij stilstaan en citeer een volledig tekstblok uit zijn boek.

“Tuinen en tuinieren

We laten de wilde natuur achter ons en richten ons op het fenomeen tuin in de vorm van beteugelde of verrijkte natuur. Tuinieren is het naar eigen inzicht op een afgeperkt stukje grond vormgeven van een groene werkelijkheid: koestergroen. Een sierlijk verbond met de natuur dat de tijdgeest, smaak en ijver van de maker weerspiegelt. Het verschil tussen tuinstijlen, van formeel en barok tot naturalistisch en wild, heeft alles te maken met de mate van ingrijpen, plantenkeuze en de ecologie in de tuin. De tuin en tuinier ademen samen, beide rijpen met de jaren. ‘Wie een tuin plant, plant geluk’ is een wijze, oude Chinese spreuk. Een tuin is nooit af, nooit hetzelfde en de tuinman of –vrouw heeft zeker niet alles in de hand. Daarin ligt juist ook de bekoring. Tuinieren leert ons om te gaan met de tijd en de ritmiek van het leven zelf. We ervaren de natuurlijke cycli door veranderingen gedurende de dag en opeenvolgende seizoenen. Tuinbeheer is continu verzorgen, loslaten, bijsturen en restaureren van het gewenste beeld en de totaalervaring van de tuin. Het kweekt bij de tuinier geduld en een gevoel voor harmonie en de schoonheid van imperfectie.”

Dennis Moet spreekt dus niet over de oppervlakte, de arbeidstijd, groente en/of fruit, de traditie, de overlevering, de … Een éénduidige, algemeen aanvaarde definitie van “tuin”, en als het gevolg daarvan van de definitie van “tuinboek” lag niet binnen handbereik. Intuïtie, ervaring en het aanbod van uitgeverijen bepalen dus of we een boek als “tuinboek” benoemen of niet.

 

Tuinboeken zijn vervelend. Het eerste wat ze zo lastig maakt, is het succes. De schrijver is altijd succesvol. Sporadisch loopt er iets mis. Gelukkig wordt dan ook gemeld wat je best doet om je fout of gril van de natuur recht te trekken. Als je dus geïnformeerd wordt over een gebrek aan resultaten of een ongewenst resultaat, dan is het in de tekst. Zelden vind je er foto’s van. Van één ding ben je dan zeker, de schrijver beseft dat een beeld meer indringend is dan tekst.

Er zijn heel veel verschillende uitgeverijen die heel veel boeken van heel veel verschillende auteurs op de markt brengen, alle met één doel, vermarkten. In het oog springen is dus het meest cruciale. Een coverfoto is één, een ronkende titel is iets anders. De copywriters schakelen een versnelling hoger en je komt terecht bij worden als “jungle” of “guerrilla”. Wat gebruik je voor een overvolle kamer? “urban jungle”. 

De foto’s in tuinboeken zijn dikwijls misleidend (of idealiserend). Een border staat steeds barstensvol bloemen, de kleuren spatten er van af, je ruikt bijna de bloemen als je naar de foto’s kijkt. Zelfs als je een ordentelijk resultaat behaalt, zelden behaal je de sprankelende resultaten die fotografen laten zien. Mooi dat je weet wat haalbaar is, jammer dat als je dat moeizaam haalbare resultaat na enkele pogingen niet bereikt, dat je dan afhaakt. Ook opvallend, sommige uitgevers brengen hetzelfde tuinboek in diverse vertalingen op de markt in diverse Europese landen. Namen van groenten kunnen makkelijk worden vertaald, maar in de Franse wijnwereld is het begrip “terroir” terecht heilig. Een groente die pakweg in Polen makkelijk te kweken is, is dat niet noodzakelijk ook in Vlaanderen en Nederland. De vertaling van de groentenaam wekt de indruk dat het boek ook hier makkelijk bruikbaar is, maar dat is niet steeds zo.

Moet een tuinboek recent zijn? Het is aangenaam om een nieuw(er) boek vast te pakken. De vormgeving is actueel en dat geeft een comfortabel gevoel. Bovendien gaan we er steeds vanuit dat “de meest recente wetenschappelijke inzichten” in het boek meespelen. Maar aan de andere kant, er speelt ook traditie. Kijk bijvoorbeeld naar de oude(re) Engelse tuinen met hun riant ogende bloemenborders. Bovendien speelt zeker bij tuinboeken waarbij de relatie met voedsel (groenten & fruit) wordt gelegd dat jarenlange ervaring zowel in productie, maar zeker bij bewaartechnieken een belangrijke rol speelt. Een andere trend die ook speelt, is het kijken naar de natuur en vanuit de natuur naar je tuin kijken. Het resultaat zijn dan tuinboeken van tuinspecialisten die van (ver)wilde(rde) natuur houden, tuinboeken van specialisten in natuur- en bosbehoud, en tuinboeken uitgegeven door natuurverenigingen.

 

Een overzicht van de tuinboeken die recent op mijn blog verschenen

Hoe functioneert een tuin?  Kijk je best elke avond naar de weervoorspelling? Vele overpeinzingen vind je in het boek “de tuin”. Eén nadeel, je kan er niet mee aan de slag. Zoek je gestapelde kennis in tuinbijbels, boeken waar je alles vindt over tuinieren? Twee mogelijkheden, ofwel klop je aan bij VELT of bij KNNV. Als je een overzicht zoekt van alle bloemen, geschikt volgens kleur, dan kan je terecht bij Kosmos. Samen goed voor ongeveer 1500 bladzijden. Eens gelezen, wist of weet je alles, kan je opnieuw beginnen lezen, ofwel, uit je zetel en begin eraan.

Als je een busreis wil maken kan je, als BV althans, aankloppen bij Wim Lybaert. Je mag wel niet kieskeurig zijn qua bestemming. Wil je van alles te weten komen over zijn tuin? Zelfde adres. In beide gevallen is de hoofdlijn dezelfde, Wim laat je meegenieten van zijn onuitputtelijk enthousiasme.  Zoek je meer informatie over hoe gelauwerde sterrenchefs je verwennen, dan kan je terecht bij Lannoo. De idee is dat wat zij doen, kan je ook.

Hét argument dat velen gebruiken om geen groenten of fruit te kweken, is plaatsgebrek, gevolgd door geen tijd. Voor beide zijn er oplossing. Als je je moet behelpen met een terras of een hoekje naast je kleine gazon biedt Velt biedt raad, telen in potten op het balkon. Er zijn vele tuinboeken die een strikte kalender volgen, zoals het boek van Wim Lybaert. Arthur Motté kiest voor een kleine moestuin (15 m2) en schikt de activiteiten per seizoen.

Ben je geboeid door bloemen en kleuren en wil je zelf bloemborders aanleggen, dan is het boek “planten combineren” een aanrader, en hou je best de encyclopedie van Kosmos binnen handbereik. Als je met bloemen graag naar de wereldtop kijkt, dan zijn de boeken van Piet Oudolf inspirerend. Voor bomen kan je aankloppen bij Martin Hermy.

Wil je een klimaatvriendelijke tuin of een duurzame tuin? Ook dat kan. Beide boeken hebben één groot voordeel, heel praktisch en voor iedereen haalbaar.

Lees je graag verhalen van anderen over de eenvoud en het genot van een tuin, wil je je laten betoveren door schoonheid en vooral over het waarom mensen zo geïntrigeerd zijn door een tuin dan is het boek “de ontsloten tuin” een absolute aanrader. Droom je graag, dan is gardens of eden aangenaam.

Op mijn blog vind je nog andere tuinboeken, over kinderen, over boomhutten, …

 


 

Een lijst van tuinboeken


Tuinplanten encyclopedie op kleur, met meer dan 2 500 afgebeelde planten

Modeste Herwig

2021 (2012), 480 pagina’s, Kosmos, 46,99

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/tuinplanten-encyclopedie-op-kleur.html

https://www.kosmosuitgevers.nl/boek/tuinplantenencyclopedie-op-kleur/

 

De ontsloten tuin, over lusthoven, tuintovenaars en bloementaal

Dennis Moet

2020, 176 pagina’s, Blauwdruk, 21,50 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/de-ontsloten-tuin.html 

https://www.uitgeverijblauwdruk.nl/deontslotentuin/

 

Zakboek voor de klimaattuin, koele oases voor hete zomers

Marc verachtert & Bart Verhelst

2020, 176 pagina’s, Lannoo, 19,99 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/zakboek-voor-de-klimaattuin.html

https://www.lannoo.be/nl/zakboek-voor-de-klimaattuin

 

Een kleine biologische moestuin, geïnspireerd op methoden van de permacultuur

Arthur Motté

2020, 136 pagina’s, KNNV, 19,95 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/een-kleine-biologische-moestuin.html

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/een-kleine-biologische-moestuin.html


The gardens of eden, new residential garden concepts & architecture for a greener planet

Abbye Churchill

2020, 256 pagina’s, Gestalten, 39,90 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/06/the-gardens-of-eden.html

https://gestalten.com/products/gardens-of-eden

 

Duurzaam handboek voor de luie tuinier, in 10 stappen meer natuur in je tuin of op je balkon

Loethe Olthuis

2020, 222 pagina’s, Spectrum, 24,99 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/duurzaam-handboek-voor-de-luie-tuinier.html

https://www.spectrumnonfictie.nl/producten/duurzaam-handboek-voor-de-luie-tuinier-9789000372300

 

Volkstuinverhalen, over het groene stadsleven

Suzanne de Boer & Marieke de Geus

2020, 192, KNNV, 22,50

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/volkstuinverhalen.html

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/volkstuinverhalen.html

 

Oudolf gardens by Hauser & Wirth in Somerset, planten en beplanting

Rory Dusoir

2020, 208 pagina’s, Terra, 34,99 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/oudolfs-garden.html

https://www.terralannoo.nl/nl/oudolf-gardens-bij-hauser-wirth-somerset

 

Maak je eigen jungle, meer dierenleven in je tuin

Katja Staring, Anna Kemp & Kim Veenman

2020, 193, KNNV, 24,95 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2020/11/maak-je-eigen-jungle.html

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/maak-je-eigen-jungle.html#:~:text=Katja%20Staring,-Katja%20Staring%20is&text=Voor%20KNNV%20Uitgeverij%20schreef%20zij,jouw%20tuin%20te%20maken%20hebben.

 

De juiste boom voor elke tuin

Martin Hermy

2020, 384 pagina’s, Bornmeer Noordboek, 34,90 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/02/de-juiste-boom-voor-elke-tuin.html

https://www.bornmeer.nl/winkel/de-juiste-boom-voor-jouw-tuin/


Hypernatuur, planten met het oog op de toekomst

Cor van Gelderen en Wouter van der Tol

2020, 256 pagina’s, Bornmeer Noordboek, 35 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2020/11/hypernatuur.html

https://www.bornmeer.nl/winkel/hypernatuur/

 

Planten combineren, ontwerp zelf prachtige borders

Modeste Herwig en Jeanne Van Rijs

2019, 192 pagina’s, Forte Groen, 29,99 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/planten-combineren.html

https://fortegroen.nl/boek/planten-combineren#:~:text=In%20april%202019%20verscheen%20bij,beplanten%20van%20de%20hele%20tuin.

 

De tuin, ontdek de verborgen boodschappen van wind, wolken, planten en dieren

Peter Wohlleben

2019, 208 pagina’s, A.W. Bruna Uitgevers, 18,99 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/de-tuin.html

https://www.awbruna.nl/boek/non-fictie/peter-wohlleben/de-tuin/

 

Praktijkboek, het nieuwe moestuinieren, natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel

Hans van Eekelen

2017, 840 pagina’s, KNNV, 39,95 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/het-nieuwe-moestuinieren.html

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/praktijkboek-het-nieuwe-moestuinieren-1.html

 

Mijn moestuin

Wim Lybaert & Laurence Machiels

2017, 368 pagina’s, Manteau, 29,99 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/mijn-moestuin.html

https://press.manteau.be/de-nieuwe-mijn-moestuin-wim-lybaert-maakt-moestuinieren-nog-gemakkelijker


Snoeien & leiden

Christopher Brickell & David Joyce

2017, 336 pagina’s, terra (TerraLannoo), 29,90 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/snoeien-leiden.html

https://www.terralannoo.nl/nl/terras-handboek-snoeien-leiden-nieuwe-editie

 

Groenten in potten

Lieven David

2014 (2012), 47 pagina’s, Velt, 5,5 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2018/04/groenten-in-potten.html

https://winkel.velt.nu/groenten-in-potten

 

Tijdreis in je eigen tuin

Bram Wolthoorn & Roger Klaassen

2012, 120 pagina’s, KNNV

https://jvdboek.blogspot.com/2020/03/tijdreis-in-je-eigen-tuin.html

https://knnvuitgeverij.nl/artikelen/tuinieren-gezondheid-voeding.html?fav=&brand_prefix=&overview_config_id=1&search=&svalue=&geo_svalue=&geo_distance=&page_size=&sort=&group_id=58&extra_field=&sort_tech=&fromfilter=&voucher=

 

Holzer’s permacultuur

Sepp Holzer

2012, 304 pagina’s, Jan van Arkel, 21 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2013/04/holzers-permacultuur.html

https://janvanarkel.nl/holzers-permacultuur/

 

Groen in de stad

Bart Haverkamp en Pieter Kroes

2012, 176 pagina’s, Lannoo, 29,99 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2016/04/groen-in-de-stad.html

https://www.epo.be/nl/milieu-ecologie/103-Vrij-spel-voor-natuur-en-kinderen-9789062244706.html

 

The Botanic Garden of Brussels

D. Diagre-Vanderpelen

2011 , 312 pagina’s, National botanic garden of Belgium, 25 euro,

https://jvdboek.blogspot.com/2014/04/the-botanic-garden-of-brussels.html

https://shopbotanicgarden.be/The-botanic-garden-of-Brussels-(1826-1912)-p-31-c-21_50.html

 

Naar meer natuur in tuin, park en landschap

Ger Londo

2010, 202 pagina’s, KNNV, 9,99 euro (e-book)

https://jvdboek.blogspot.com/2011/04/naar-meer-natuur.html

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/naar-meer-natuur-in-tuin-park-en-landschap-ebook.html

 

Boomhutten en speelhuizen

David Stiles

2008 (2003), 95 pagina’s, Deltas, 17,95 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2021/05/boomhutten-en-speelhuizen.html

https://www.standaardboekhandel.be/p/zo-bouw-je-boomhutten-en-speelhuizen-9789044717556#!

 

Vrij spel voor Natuur en kinderen

Willy Leufgen & Marianne van Lier

2007, 252 pagina’s, Jan van Arkel, 20 euro

https://jvdboek.blogspot.com/2011/07/vrij-spel-voor-natuur-en-kinderen.html

https://www.epo.be/nl/milieu-ecologie/103-Vrij-spel-voor-natuur-en-kinderen-9789062244706.html